search
top

Европа шамароса Борисов, той подви опашка, излагацията за България остана

Фашизоидната идея на коалицията “ГЕРБ-Атака” да се проведе “референдум” за новините на турски език по БНТ се сгромоляса с гръм и трясък. Борисов за пореден път се отметна от заявленията си. Какво се случи, та не мина и седмица и ГЕРБ подви опашка след като се изправи на една трибуна с тъпанар-националистите от “Атака”? Случиха се две неща. Първото, макар и по-незначително, беше острата реакция на някои български медии, на правозащитници и интелигентни граждани срещу тази антиевропейска и антибългарска идея. Второто обаче беше решаващо – гневната реакция на Европейския съюз. Както е известно, с влизането в сила на Лисабонският договор, задължителна сила за всички страни-членки придоби и Хартата за основните права на ЕС. Всяко действие или законодателен акт на отделна държава от ЕС, които застрашават или нарушават принципите и текстовете на Хартата вече се счита за нарушение на самата “конституция” на ЕС, и става предмет на реакция и евентуални санкции от страна на европейските институции. Така и стана в случая – Европейският парламент насрочи дебати по повод ксенофобските намерения на българското правителство. По дипломатически път пък бе обяснено в прав текст (така че дори и Румяна Желева да го разбере!), че България ще бъде поставена в тежка изолация и евентуално съдена в Съда в Люксембург, ако организира подобен “референдум”. И още, че кандидатурата за еврокомисар на Желева ще бъде бламирана, ако тя самата и правителството като цяло не се разграничат рязко от подобни идеи. Тъкмо поради това вчера Борисов и Желева задъхано се отрекоха от думите си и заклеймиха провеждането на подобен “референдум” – виж тук.

Така ще бъде и занапред – всяко действие на българските власти, което влиза в разрез с европейските цености и норми ще бъде санкционирано. Дори, когато срещу пълзящото настъпление срещу правата и свободите на гражданите, не се намира достатъчно съпротивителна сила в нашето общество. Каквато и цензура и милиционерски натиск да се опитват да организират управляващите, каквито и репресивни мерки да планират (повсеместно следене на интернет и телефонните комуникации; конфискации на имущество без присъди и пр.) – Европа ще ги озаптисва, рано или късно. Дано само демократичните рефлекси на обществото ни най-сетне да укрепнат, за да не се намира толкова богата хранителна среда за авторитарни амбицийки и за налудничавия блясък в очите на тъпанар-националистите.

Иначе, жалкото в цялата тази работа е, че позорната идея за този “референдум” стана причина за много сериозно уронване на престижа на България в Европа. Защото проблеми с еврофондове, с неизпълнение на технически ангажименти са всекидневие в отношенията на институциите на ЕС с държавите-членки. Те са рутинни. Но правата на човека са най-висшата ценност за ЕС. И всяко посегателство или дори само заплаха за тях от страна на някое правителство, отеква в европейските институции болезнено остро. Прочее, с лансираната идея за “референдум”  Борисов и ГЕРБ загубиха голяма част от европейската си легитимност в средите на ЕС. Както се казва всеки, който знае телефоните на важните хора в Европа, вече е научил това.

top
tumblr visit counter