search
top

Поемам ангажимент да направим В.Търново европейска културна столица

Това е мое интервю за търновския вестник “Янтра днес”:

“Крайно време е да ацентираме върху качествата, приноса или недостатъците на хората, които избираме в различните институции”

“Имаме нужда от политика, която примирява крайности и търси съгласие”

“Великотърновска епархия с всички свои манастири и храмове е българската Света гора”

“Силна мажоритарност, но с преференциално гласуване в рамките на партийните листи би била правилната изборна система в момента у нас”

- Г-н Цеков, вие сте мажоритарният кандидат на НДСВ за Великотърновския избирателен район. Как тръгвате за тази кампания?
- Тръгвам с усмивка, с воля и вълнение, защото за мен Велико Търново е свързано с много приятни преживявания, добри приятели и една особена политическа емоция -тук написах Закона за вероизповеданията, който възстанови единството на БПЦ. Това беше първият закон, който предишният парламент прие още в неговия първи ден на 5 юли 2001 г., след широка дискусия той беше приет година по-късно. Като човек, ангажиран с тези проблеми, винаги съм казвал, че Великотърновска епархия е българската Света гора, с всички свои манастири и храмове.

- Новият елемент в тази кампания е мажоритарният и точно мажоритарните кандидати са любопитните кандидати. Ще се промени ли политическата ситуация заради този нов момент?
- Не случайно НДСВ влиза в тези избори с едно ясно послание: “България има личности”. Крайно време е да акцентираме върху качествата, приноса или недостатъците на тези, които избираме в различните институции, на хората, които работят в администрацията. Защото се случи така, че заради персонала у нас намразихме институциите. Когато става дума за политика, нека избирателите мотивират избора си поради качествата на хората и по-малко поради един партиен фанатизъм или партийна емоция. Не отричам партиите, но е факт, че партиите стават по-силни, когато личностите в тях се ползват със силно обществено доверие.

- Всяка една партия трябва да има своя визия за управление в криза, какъв е възгледът, зад който заставате вие и НДСВ?
- Имаме нужда от умерена центристка политика, каквато е политиката на царя и НДСВ, това е политика, която трябва да търси не златната среда, а стабилния център. Политика, която примирява крайности и търси съгласие. Излизането от икономическата криза се нуждае от политическа стабилност, липса на обществени експерименти и невиждани стратегии. Защото не бива някои да се учи на гърба на обществото ни. Нужни са ясни, модерни реформаторски идеи, нещо, което НДСВ олицетворява в политиката.
- Кой е най-големият ви опонент?

- Не бих говорил за опоненти, а за това към какво се стремя аз и НДСВ.
- Вие сте мажоритарен кандидат във Велико Търново, каква е целта, с която влизате в предизборната битка?

- Според мен НДСВ през всичките тези осем години успя да допринесе в много отношения за развитието на В. Търново и областта. Започваме от съдействието за газификацията на триградието, подобряването на материалната база на ВТУ, възстановяването на църквата “Св. 40 мъченици”, много са нещата. Но е важно това не само да продължи, но и да се разгърне и моята лична амбиция е насочена към три основни по-големи цели.

- Кои са те?

- Първо, общините в областта да получат по-големи бюджети, това може да стане със силно лоби в парламента, настойчивост и политическа далновидност. Второ, Велико Търново да стане европейска културна столица. Това е едно усилие, което НДСВ като екип, който е доказал своето европейско призвание чрез своите евродепутати и своя еврокомисар Меглена Кунева и моя личен ангажимент бихме могли да постигнем. Това не е въпрос само на символика, това е съживяване и допълнителна подкрепа на туризма. Не само културния, но и поклоническия туризъм в региона. Нужни са още по-добри условия за почивка и отмора. Имате един парцел като Старото военно училище, който може да се превърне в модерен рекреационен парк. Всичко това са неща, които могат да се навържат и като управленски и като конкретни практически действия. Третата голяма цел, за която ще работя и поемам като ангажимент в качеството си на политически представител, излъчен от НДСВ, е да се потърсят повече възможности за инфраструктура. Сега започва да се работи по пътя В. Търново -Свищов, но следва фериботният комплекс Свищов – Зимнич. Това са проектите, които ще допринесат за допълнителен инвестиционен интерес. НДСВ в лицето и на досегашните си депутати, на областния управител е направило немалко, за да съгласува позициите на кметовете от различните общини по въпроса за сметището например. Моят ангажимент е подобно съгласуване да продължи.
- Как виждате финансирането на всички тези инициативи и проекти?
- Първо, е много важно субсидиите, които общините получават, да се завишават. Това става ежегодно с усилие, далновидност и лоби в парламента. Аз мисля, че съм достатъчно видим, гласовит и аргументиран човек в политическото пространство, владея парламентарните процедури и мога да се справя. Това, разбира се, не е достатъчно, защото капацитетът на общините именно по отношение на еврофондовете трябва да се повишава, но моят личен ангажимент към великотърновските общини ще бъде именно с ангажиране на специалисти, които могат да предоставят такава помощ на общините. Това включва и допълнителна информация, с която ние ще разполагаме и чрез нашите евродепутати и чрез нашия еврокомисар. Ние ще имаме пряка информация и така кметовете не е задължително да ползват неназовани консултанти, а ще имат пряка връзка с ЕК.
- В момента вие сте главен секретар на националния омбудсман, това как ще ви помогне в бъдещата работа?
- След мандата ми в парламента тези четири години ми дадоха още по-пряка възможност да се занимавам конкретно с ежедневни проблеми. Омбудсманската работа е свързана с конкретни оплаквания, както по частни случай, така и по по-големи теми. Познавам проблемите.
- Имате ли конкретни случаи, свързани с Велико Търново?
- Омбудсманът издаде свои препоръки към общините, насочени към разширяване на прозрачността и гражданското участие. Аз съм един от основните автори на тези препоръки, така че ще мога да съдействам на общините от региона да подобряват своя административен капацитет. Това ще става и със съдействието на неправителствените организации по отношение на контрол върху изразходването на общинските ресурси, регистрите на собствеността, рекламните площи, на усвояването на европроектите. Това всичко е част от големия въпрос, посветен на борбата с корупцията и злоупотребите.
- Нека се върнем към мажоритарния елемент. Мислите ли, че той трябва да залегне в по-голяма степен в изборното законодателство?
- Истината е, че в този си вид това не са чисти мажоритарни избори, с 31 мажоритарни района, без втори тур. Не случайно НДСВ настояваше за преференциално гласуване на партийните листи, защото то съчетава предимствата на чистия пропорционален с чистия мажоритарен вот. Така няма да се случват казуси като този с братя Галеви, които с една подписка излизат от ареста, за да се кандидатира за народното доверие. Така, за да не се превръща в убежище на бандити, изборният процес трябва да се съчетава ясната отговорност на политическите субекти, т.е. партиите, и да се даде възможност на избирателите да изявяват своите политически предпочитания в рамките на листата.

- Европейската листа на НДСВ е добър пример за това, защото там Кунева имаше над 58 хил. преференции – ето ви мажоритарен вот. Но зад всички тях стои ясен политически субект с ясна отговорност. Силна мажоритарност, но с преференциално гласуване в рамките на партийните листи би била правилната изборна система в момента у нас.

Марина ПЕТРОВА

top
tumblr visit counter