search
top

Не превръщайте блоковете в комунални квартири от съветски тип

Интервю за програма „Хоризонт” на БНР:

Водещ: Добър ден сега на Борислав Цеков, който е главен секретар на националния омбудсман.
Борислав Цеков: Добър ден на вас и на вашите слушатели.
Водещ: Все още ли смятате, че тези и подобни текстове противоречат на Конституцията? И все още ли важи тази закана, че ако бъде прието подобно предложение, ще сезирате Конституционния съд?

Борислав Цеков: Не става дума за закани, но разбира се, че и от това гледище – противоконституционност – може да се обсъжда тази тема. И това ще стане, ако се намери мнозинство в Народното събрание, което да приеме такава поправка. Естествено омбудсманът ще обсъди целесъобразността на това обръщане към Конституционния съд. Но по-важното е друго. Аз съм доста скептичен, че ще се намери политическо мнозинство в Народното събрание, което два месеца след като по един много ясен начин и с една доста широка и бих казал противоречива обществена дискусия беше отхвърлена тази идея, сега отново два месеца преди избори да се възобновява. Разбирам добросъвестното желание, включително и на председателя на енергийната комисия, който чухме преди малко, да се намери начин така, че топлофикационните дружества да са доволни и потребителите да вярват на сметките, но нашето, моето лично притеснение е, че не това е пътят. Чух от топлофикациите да казват, че трябвало било да се въведе така, както е на запад, до границата на собствеността да стига техният ангажимент и оттам насетне потребителите да се оправят. Но нека да не спекулираме с подобни неща и да сме наясно, когато говорим по този начин, че за разлика от повечето западноевропейски държави, където границата на собствеността наистина е до абонатната станция, защото всички са наематели в тези блокове и те имат обикновено един собственик, оттам нататък отдаващ ги под наем на жителите. У нас над 90 процента от жилищата са индивидуална частна собственост. Т.е. границата на собствеността е вратата на жилището на човека, а не долу абонатната станция. И тук всякакви съображения от разни инженери, от представители на „Топлофикация” е крайно време да спрат.
Водещ: Понеже имаме съвсем малко време, кои наши права се нарушават?
Борислав Цеков: Конституцията изрично повелява, че законът, нормативната уредба трябва да има един приоритет – защита на потребителя. Аз твърдя, че идеята всеки блок, всеки вход да се превърне в комунална квартира от съветски тип, който да плаща общи сметки, нарушава правата на потребителите, тъй като замъглява отговорността на доставчика на топлинна енергия към всеки един отделен потребител. Не трябва да минава тази поправка, по-добре е „Топлофикация” наистина да мисли как да не ни представят подобни сметки, които да взривяват общественото недоволство. Видяхме какво стана – половин месец сме без парно и изведнъж сметките са по-високи от всякога. На това нещо трябва те най-после да сложат край и да не ни занимават с едни шашмалогии, наречени методология за изчисление, каквато никъде не се прилага в Европа.

Водещ: Борислав Цеков, главен секретар на националния омбудсман Гиньо Ганев. Представихме ви още гледни точки към рестартираната, цитирам министър Петър Димитров, идея един блок да плаща една сметка за парно.

top
tumblr visit counter