search
top

Какво казах сутринта пред Нова телевизия за протестите

Това е стенограма от сутрешния блок на Нова Телевизия днес, където изразих позиция по повод протестите:

НДСВ: Умната власт се вслушва в разумните искания на хората

Нова телевизия, “Здравей, България”, 14 януари 2009 г., 08.13 часа.

Борислав Цеков, Валентина Богданова и Четин Казак коментират започващите днес национални протести:

Водеща Лора Крумова:

Часове преди националния протест пред Народното събрание се събраха представители на различните обществени организации, които ще изразят недоволството си днес, утре и вдругиден. За това какви са исканията им и как ще протече този протест ще ни каже Весела Тотева, която е пред Народното събрание…

(излъчва се репортаж).

Връщаме се тук в студиото, за да можем да вкараме в този разговор и управляващите, и да чуем тяхната реакция. Това са Борислав Цеков от НДСВ, Валентина Богданова, член на ИБ на БСП, и Четин Казак от ДПС. Добро утро. Виждате, че това, което, общо взето, излиза от хората, които чухме, всеки от тях има конкретни проблеми, заради които днес ще бъде на улицата и ще бъде пред

парламента.

Борислав Цеков:

Ето това е най-важното – какви са конкретните проблеми, конкретните искания на хората. Една умна власт би трябвало да се вслушва в исканията на хората. Много неща се казаха и могат да се кажат за този протест – дали има политически заигравания, дали само една част от студентите ще протестират, както е. Това обаче няма никакво значение. Въпросът е, че има конкретни искания и онези от тях, които са разумни и обосновани, трябва да има диалог по тях.

Водеща:

Това обаче са искания, които се поставят от доста време от всички тези хора, които са на директното ни включване. Т.е. те не са получили конкретните отговори.

Борислав Цеков:

Разбира се. Ето, аз като представител на НДСВ, също мога да кажа, че голяма част от тези искания са и искания на НДСВ – и от гледна точка на земеделските производители, и за замяната на гори, забраната на замяната, и за промените в политическата система. И добре е най-после, че има този граждански натиск. . .

Водеща:

Т.е. разграничавате се от останалите коалиционни партньори.

Борислав Цеков:

Не, казвам каква е позицията на НДСВ по редица от тези искания. Т.е. ние ги споделяме и вижте какво прави например министър Даниел Вълчев – конкретно отговаря на исканията с мерки, с решения на проблемите…

Водеща:

Това означава ли, че НДСВ ще отиде също на протеста?

Борислав Цеков:

Не, НДСВ ще работи и иска да се влезе в диалог с хората, които протестират, и да се видят техните конкретни искания по същество. Това е важното днес – и за управляващи, но подчертавам, и за опозиция – не да се търси пререканието, а да се видят конкретните проблеми.

Водеща:

Т.е. ще излезете ли да говорите с тези хора?

Борислав Цеков:

НДСВ вече разговаря с тези хора. Видяхте може би, вчера министър Даниел Вълчев се срещна с част от студентите, днес ще се срещне и с протестиращите, защото не е важно дали навън протестират 500, 5 или 5000, важно е какви искания поставят и е важно властта, управлението да потърси пътища за решаването им. Но протестите идват и си отиват, за съжаление проблемите години наред остават…

Водеща:

Г-н Казак искам също да включа в разговора. Как приемате думите на Борислав Цеков и на НДСВ, че това са и техни искания?

Ч. Казак:

Аз мисля, че няма политическа сила, която да не желае всички легитимни искания на различни социални групи в България да бъдат решени по най-добрия и бърз възможен начин. Разбира се, има. .. едно е да искаш, друго е да го постигнеш всичко това едновременно и в най-кратки срокове.

Водеща:

Т.е. и вие имате същите искания като тези хора?

Ч. Казак:

Кой не иска да има сигурност в Студентски град?

Водеща:

Е, те имат конкретни искания.

Ч. Казак:

Кой не иска да има по-добро бъдеще за децата, кой не иска да се развива. . .

Водеща:

Да пие мляко.

Ч. Казак:

. . . да пие мляко, да се развива пчеларството и т.н.

Водеща:

Чакайте сега обаче, излиза, че вие всичките се разграничавате от управлението малко или много и заставате зад исканията на тези хора. Е, кой управлява тогава?

Ч. Казак:

Не, управлението е точно. .. да се намери точния баланс между различните искания, да се направи приоритет. . . да се разграничат те по приоритетност и да се направи всичко, което е възможно в разумни срокове.

Водеща:

Сега обаче това са хора, които се чувстват не чути.

Борислав Цеков:

Ето това е същинският въпрос, затова казваме диалог с хората и да се изслушат. ..

В. Богданова:

Ако бих могла да се включа в разговора. . .

Водеща:

Разбира се.

В. Богданова:

. . . защото аз си мисля, че, първо, коментарът за това трябва ли или не трябва да има протести, добре ли е да има протести, той не бива да бъде правен. България е демократична държава, всеки има право да заяви публично своето мнение, да го защитава, разбира се, включително и чрез протест.

Водеща:

По тази причина ние не задаваме такъв въпрос.

В. Богданова:

Но аз бих искала да кажа още нещо. Аз съм абсолютно съгласна с тезата, че ако би имало проблеми, те очевидно са такива, че ако те бъдат заявени, те трябва да бъдат решавани наистина от легитимните институции в рамките на диалога. И в този смисъл. . .

Водеща:

Но явно не са решени.

В. Богданова:

В този смисъл аз искам да кажа нещо и на тези момчета и момичета, с една част от които аз съм се виждала, срещала, включително и поемала лични ангажименти по отношение проблемите на Студентски град. И ако ние с тях можем да бъдем обединени от едно, то е, че наистина студентите ни трябва да получават качествено образование и да живеят в една сигурна и интелигентна среда, каквато е Студентски град.

Водеща:

Вижте, вашите срещи обаче показват, че те са навън днес на улицата, което означава, че срещата не е минала добре.

В. Богданова:

Между другото, аз искам да кажа нещо по отношение на срещата и съм готова със своите аргументи да чуя и техните претенции днес, защото с една част от инициативния комитет ние вече се срещнахме и в Техническия университет, и на първата работна среща, на работната група по решаване на Студентски град, на която аз съм член. Ние тогава с тях се договорихме за няколко същностни проблема по техните 13 предявени тогава искания. По една част от тях вече има съвсем конкретен. .. но. . .

Водеща:

Чухте брата обаче на Стоян Балтов, който казва, че иска да си ходите. Това е.

В. Богданова:

Ако това е тезата, тя тази теза не е свързана с проблемите на Студентски град само.

Водеща:

Смятате ли?

В. Богданова:

Защото проблемът в Студентски град не е създаден днес и той няма да бъде решен днес.

Водеща:

Към директното включване, защото там е студеничко, наистина, така че да ги чуем, преди да са измръзнали. Явно днес ще е дълъг ден за тях.

х х х

Борислав Цеков:

Вижте, има една голяма разлика между гражданския и политическия протест. Гражданският протест поставя искания пред властта и упражнява натиск те да бъдат изпълнени, а политическият протест иска самата власт, сиреч трябва да има алтернатива и да я сочи. Да сте чули алтернатива, коя е алтернативата, която може да решава тези проблеми? Затова казвам, че тези наистина тежки, наистина емоционални въпроси. . .

Водеща:

Ще се намери, няма незаменими, всички това го знаем.

Борислав Цеков:

Кой, Иван Костов ли ще реши тези проблеми. Та той е част от тези проблеми?

Водеща:

Има партии, чакат.

Борислав Цеков:

Разбира се, но знаете ли кой е същинският въпрос. Същинският въпрос е, че да, има партии, които чакат, има партии, които взимат властта, отиват си, проблемите остават, защото няма съгласие по няколко основни неща, които без значение кое правителство и с какъв цвят е на власт, примерно в образованието, здравеопазването, в селското стопанство, да ги изпълнява…

Водеща:

Добре, но те като граждани са протестирали през годините и в един момент вече са стигнали до момента да се обединят всичките, да излязат пред парламента и да протестират и с политическо искане.

Борислав Цеков:

Нищо лошо. Отговорът на едно разумно управление е с конкретни решения на реалните проблеми, които тези хора са поставили. И това е изпитание за. . .

Водеща:

Вас от НДСВ кой ви спъна от тройната коалиция, да кажем, от другите ви партньори за това да направите това, което би могло да помогне на част от тези хора в тези браншове, в които протестират.

Борислав Цеков:

Ами, ето например, ако говорим за замените и продажбата на гори, което е искане на НДСВ, да, тук има сериозна. . .

Водеща:

Кой ви спъна?

Борислав Цеков:

Ами, спъва това, че има други становища и няма мнозинство в парламента, и то включително. ..

Водеща:

На кои партии? На вашите коалиционни партньори очевидно, защото. . .

Борислав Цеков:

Не само, и от опозицията, вижте разпечатките от гласуванията. Така че този граждански натиск. . .

Водеща:

Не, има такъв момент, че ако тройната коалиция реши нещо да мине, то ще мине.

Борислав Цеков:

Без съмнение, и този граждански натиск аз се надявам да катализира решаването на тези проблеми.

Водеща:

За заменките кой ви се противопостави от останалите партньори в коалицията?

Борислав Цеков:

Ами нека те да си кажат, те са тук.

Водеща:

Г-н Казак?

Ч.Казак:

Аз мисля, че този. .. така поставен въпросът, мисля, че няма да ни доведе до нещо. .

Водеща:

Е, той ще доведе до конкретен отговор.

Ч. Казак:

Конкретният отговор е, че протестите може би имат своите основания, но не бива да се позволява легитимните искания на определени социални групи – било то студенти, било то земеделски производители, да бъдат използвани, да бъдат яхвани от хора, които нямат никаква. . . нямат добронамерено отношение.

Водеща:

Добре, ама да не се отнасяме сега. Въпросът беше конкретен. Там протестират хора, които са, общо взето, ядосани заради заменките, които се правят. Г-н Борислав Цеков казва ние искаме същото за заменките.

Борислав Цеков:

Смяната на политическата система, която също е искане на НДСВ…

Водеща:

Така. . . и казва попречиха ни. ..

Борислав Цеков:

…избирателна система, търговията с гласове… Все искания на НДСВ…

Водеща

. .. да направим промените.

Ч. Казак:

Никой не е попречил. . .

Водеща:

Кой попречи?

Ч. Казак:

. . . това нещо рано или късно ще стане. Всичко е въпрос на технологични срокове.

Водеща:

То, ако е късно, може и да не стане при вашето управление.

Ч. Казак:

Второ, що се отнася до земеделските производители, миналата седмица Министерският съвет гласува и г-н Цаконски знае много добре, че бяха гласувани над 200 милиона лева субсидии за земеделските производители, зърнопроизводители, животновъди и т.н.

Водеща:

И на фона на всички спрени средства може да си представите как го приемат това нещо.

Ч. Казак:

Моля?

Водеща:

На фона на всички средства, които бяха спрени през годината, може да си представите как го приемат това. Г-н Цеков, ще бъдете ли по-конкретен кой ви спря за заменките?

Ч. Казак:

Прави се това. . . Значи средствата по САПАРД и по развитие на селските райони не са спирани. Така че от тази гледна точка мисля, че правителството върши своята работа. Що се отнася до, естествено до легитимните искания на студентите, наистина проблемите в Студентски град са натрупани от много дългогодишни грешки. Този квартал на София за съжаление стана един от кварталите на София, а не трябваше да става така. Ето защо ние сега предлагаме, от ДПС лансирахме идеята да се построи наново, на друго място един истински студентски кампус, където да няма подобни дискотеки, питейни заведения и да създават предпоставки за престъпност.

Водеща:

Откъде ще дойдат парите . . . Добре, вие подкрепяте ли това нещо да има нов Студентски град?

В. Богданова:

Искам да кажа няколко неща.

Водеща:

Но много вървим към финал. Потъваме в думите, знаете ли?

В. Богданова:

Бързичко ще го кажа и съвсем конкретно. Тогава, когато започна студентският протест, между другото аз разбирам емоцията на това момче, искрено съчувствам за това, което се случи с неговия брат, но си давам сметка, че първото искане, която предявиха студентите, беше да бъде даден особен статут на Студентски град с приемането на закон. Ние с тях се договорихме, че първото, което може да направи Народното събрание, и това беше ангажимент, поет от мен и от двамата мои колеги, участници в работната група – Пламен Панайотов и Евгени Чачев, беше да бъде приет закон, който да уреди защитен механизъм срещу реституцията на земя в обектите на образованието. Този законопроект, тъй както ние сме се ангажирали с изменение на Закона за устройство на територията, вече е факт като първо четене в една от комисиите.

Водеща:

ДПС обаче предлага да има нов Студентски град, на друго място.

В. Богданова:

Искам да кажа нещо по отношение на това виждане на ДПС. Разбира се, то може да бъде коментирано. Държа да кажа. . .

Водеща:

Въпросът е да стане.

В. Богданова:

. . . че в предстоящо заседание на Министерския съвет министър Гагаузов ще внесе едно предложение с решение на Министерския съвет да бъде даден особен статут на Студентски град. Това е правомощие на Министерския съвет,той би могъл да го направи. Изграждането на нов Студентски град е една интересна идея. Аз, признавам си, че имам своите резерви, защото за мен един класически кампус означава учебните заведения и жилищата, в които живеят преподаватели и студенти, в една териториална общност.

Водеща:

Т.е. оставате с резерви към тази идея.

В. Богданова:

Аз се притеснявам, че ние не можем да преместим висшите училища на друго място днес. Една идея, която може да бъде коментирана, не смятам обаче, че тя днес задоволява исканията на студентите.

Водеща:

Струва ми се, че обаче отговорите не са достатъчно конкретни за тези хора, които така или иначе днес ще излязат. Така че. . .

Борислав Цеков:

Не, има достатъчно конкретика по отношение на образованието.

В. Богданова:

Не, вижте, само едно изречение. По отношение на образованието мисля си, че всичките тези техни искания, които бяха заложени, бяха коментирани и те имат своя отговор. Давам си сметка, че в рамките на организирането на протеста техните искания постепенно започнаха да се разширяват. Те днес вече не говорят само за Студентски град, тъй като тези проблеми имат вече своя отговор. Разбира се, и в правомощията на държавата, и в правомощията на общината. . .

Водеща:

Кратък въпрос, защото вървим към финала. Ще излезете ли да разговаряте с тези хора днес пред парламента?

В. Богданова:

Аз мисля, че на всички хора, които заявяват своите искания, Народното събрание по никакъв начин не е отказало диалог. Аз лично съм готова на диалог с тези момчета и момичета, защото имам лични ангажименти към тях.

Водеща:

Това означава ли, че ще излезете?

В. Богданова:

Не смятам обаче, че той трябва да става чрез … днес в рамките на един масов протест. Ако те преценят, че искат разговор днес, съм готова да го направя.

Водеща:

Вие ще излезете ли?

Ч. Казак:

Стига да има желание за диалог от тяхна страна.

Водеща:

В студиото ни представители на управляващото мнозинство. Това бяха Борислав Цеков от НДСВ, Валентина Богданова от БСП и Четин Казак от ДПС. Благодаря ви за участието.

top
tumblr visit counter