search
top

Америка – презареждане

Величието на една нация не се определя от мащаба на нейните лидери – политици, интелектуалци, хора на духа.

Величието на нацията се твори от нейните граждани. От тяхната енергия, воля и гражданска отговорност. От разбирането им, че съдбините на държавата зависят най-вече от тях самите – от политиката, която те насърчават или отхвърлят с гласа си.

Американците за пореден път показаха на света защо са велика нация. С километричните опашки пред изборните секции. С многолюдните площади, следящи трескаво развоя на политическите събития. С това, че гласуваха със сърце. И със съзнание, че изпълняват важна мисия – да подкрепят политиката, в която вярват.

Барак Обама победи заслужено! Победа, изкована в най-мащабната демократична политическа битка, позната на човечеството до днес.

Джон Маккейн загуби повече от достойно! Заслепени от победната еуфория на демократите, не бива да подценяваме факта, че въпреки тежкия товар на гърба си – финансова криза, Буш и пр. – Маккейн губи „на косъм”.

Оттук насетне много неща могат да се кажат за последствията от вчерашния Голям ден на Америка.

Но най-важното от тях е, че с избора на Барак Обама американците презаредиха моралното лидерство на САЩ в света. Отнеха безапелационно почвата под краката на примитивния антиамериканизъм, който се шири навсякъде и особено из високомерната и живееща на забавен каданс стара Европа. Този антиамериканизъм, който започва от невежото „САЩ не могат да изберат негър за президент”, минава през арогантното „НАТО – фашисти, световни терористи” и наивното клише „Рухва американския капитализъм”. И стига до иначе симпатичните „подскоци” на френския президент Саркози, който шумно се опитва да обяви края на „американската ера”, без да си дава сметка, че ръста на една нация, по подобие на физическия ръст на човека, не се променя със словесни еквилибристики.

Съединените щати създадоха модерния свят. Те сътвориха 20 век и след това поставиха началото на нова епоха, изобретявайки Интернет и превръщайки глобалната мрежа в общочовешко достояние.

И ако има нещо сигурно днес то е, че 21 век също ще бъде Векът на Америка!

top
tumblr visit counter