search
top

Новото коварство – принудителна колективизация в полза на топлофикацията

Топлинните мародери готвят нови и още по-коварни методи за изнудване и закрепостяване на гражданите към измамните сметки на топлофикацията. Активни ортаци за това са им председателят на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай от ДПС и министър Петър Димитров от БСП. Какво са наумили „гениите” на соц-инженерната мисъл?

С няколко коварни алинеи от законопроектите за етажната собственост и за енергийната ефективност, те предвиждат принудителна колективизация. Сиреч въвеждат принципа един вход (абонатна станция) – една сметка за парно и топла вода. Искат със закон да задължат хората да се сдружават в асоциации, които да бъдат контрагент на топлофикацията. Предвидили са също, че в онези сгради, в които 2/3 от абонатите не са платили сметките си, парното се спира. Дотук добре. Но болшевишката зараза изригва от следващото изречение в проекта: ако искат да се присъединят отново, обитателите в тези сгради трябва да създадат сдружение, да го регистрират като юридическо лице и топлофикацията да праща на това сдружение обща сметка за цялата сграда. Пък собствениците да се оправят с разпределението както намерят за добре.

С други думи, топлинната мафия иска да превърне кооперации и блокове в общи комунални квартири по съветски образец! Да вкара хората в безкрайни събрания, крамоли и напрежения. За да може топлофикацията да си я кара по старому. И което е най-лошо – да лъже потребителите по старому, докато те се разправят помежду си.

На дежурният аргумент на енергийните чиновници, че така било в Европа и Америка, може доста пространно да се обясни как това не е вярно! Тук ще кажа само три неща.

Първо, на Запад комуналните услуги са уредени по различен начин в различните държави и даже общини – няма общоприложим модел, защото навсякъде житейските реалности са разнородни.

Второ, в голямата си част жилищните сгради там се притежават от един собственик или пък самият инвеститор, който ги е построил е продал мениджмънта и поддръжката им на дадена фирма. В България, както е добре известно, това не е така. Повече от 90 % от апартаментите са индивидуална частна собственост.

Трето, хората там плащат само за топлоенергията, която реално са потребили. У нас сметките за парно се надписват масово с енергия, която често пъти не само не е ползвана от потребителя, а от която той даже изрично се е отказал. Казвал съм го и друг път – това е толкова обосновано, колкото ако се въведе задължение минувачите покрай всяка кръчма да плащат, че им мирише на кебапчета.

Въобще, проблемът е, че отново всичко се прехвърля върху хората, вместо да се решават проблемите на самата топлофикация, причинени от лошо управление, кражби и източване на дружествата.

Този път обаче, номерът не трябва да минава! И това зависи от гражданската ни активност – да се противопоставим и да протестираме!

И за да стане малко по-весело – не си ли даваме сметка, че чиновници и топлофикационни хрантутници, се опитват да ни накарат да се обичаме с комшията от N-тия етаж, с когото даже не се поздравяваме? Откъде накъде?!? Че те утре могат да решат, че за да се пести ток, всички обитатели на етажната собственост трябва да се хранят от общ казан в преустроени като стол общи мазета на входовете и да ни определят даже седмично меню, според изискванията за енергийна ефективност…

top
tumblr visit counter