search
top

Кой какво каза за скандала в ДАНС

Това е дописка на агенция “Фокус” за дискусията по “Дарик радио” на тема “Скандалът в ДАНС”, в която взех участие:

Парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред осъществява контрол върху ДАНС. Това каза за предаването “Седмицата” на Дарик радио Георги Юруков, зам.-председател на ПГ на Коалиция за България, в дебат на тема „Скандалът в ДАНС”. Откакто е структурирана Държавната агенция „Народна сигурност” има само един единствен зададен въпрос към премиера Станишев по отношение дейността на ДАНС. Той попита къде е парламентарното право на всеки народен представител да отправи въпроси към премиера относно дейността на службата. „Когато агенцията започва да работи някъде са нарушени интереси и за това се получават скандали, но не в основата са партийното противоборство в БСП”, категоричен бе Юруков. БСП няма никакъв отпечатък върху дейността на ДАНС, а проблемите вероятно идват от противоречия, които са вътре в самата агенция, за което отговаря нейният председател, допълни още Георги Юруков.
Цветан Цветанов, председател на ПП ГЕРБ, в също предаване заяви, че днес службите не работят така, както управляващите са декларирали, че ще работят. Защото всички реформи, които са се декларирали, не са се направили на база цялостна задълбочена стратегия, в която да се търси консенсусните решения заедно с опозицията. „Сектор „Сигурност” не е на управляващите днес, а на всички управляващи, които ще дойдат в бъдеще”, каза още Цветанов. По думите му се използва една служба, която е с изключително голям кредит на доверие от обществото, за решаването на вътрешно партийни интереси. Той отправи въпрос към представителя на НДСВ в дебата Борислав Цеков, дали трябва да има комисия, която да контролира националната агенция?

От своя страна депутатът в 39-то Народно събрание от групата на НДСВ Борислав Цеков отговори, че не само трябва да има, а НДСВ е готова с имената на представителите си за подобна комисия. Той коментира още, че няма механизъм за системен парламентарен контрол върху институциите за национална сигурност. Той отвърна на представителя на ГЕРБ с думите, че когато НДСВ за първи път от всички партии е обявила какъв е бюджетът за послушване, потърсило се сметка за това какви са резултатите къде е била подкрепата на ГЕРБ? „Къде беше подкрепата на тези, които вярват, че не бива службите безконтролно да разпростират своята намеса в личния живот на гражданите”, попита Цеков. Да се дава възможност на служби да се нарушават конституционни права на граждани е проблем на търпимостта на обществото към подобен род практики, каза още той. „За това проблемът, който потъва и се замъглява в тези партийни боричкания е въпросът за законовите и институционални гаранции за правата на гражданите. Първият проблем е парламентарният контрол, вторият е правата на гражданите”. По думите на Цеков, принципната позиция на НДСВ е да се спрат партийните и политиканските атаки срещу ДАНС и да се съсредоточат усилията върху това да се създаде ефикасен парламентарен и граждански контрол върху бюджета на службите. Според него водещ елемент в понятието за „национална сигурност” имат гражданските права и свободи, което е записано и в Закона за защита на класифицираната информация.

От БНД в лицето на Николай Свинаров, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, заяви, че е дошъл моментът за смяна на управлението. По думите му, агентите се занимават не с това, което трябва, защото в сектора за сигурност се работи на парче, без яснота, без формулиране на национални интереси и без система за тяхната защита. На първо място трябва да има структурни, концептуални и стратегически промени, каза Свинаров. След като стратегически нещата не са изчистени няма как една служба, която също е направена на парче, да работи правилно, допълни още той.

СДС бе представена от Емануил Йорданов, министър на вътрешните работи в периода 1999 – 2001 година в кабинета на Иван Костов с думите, че ДАНС е орган създаден с пропагандна цел. „За службата голяма част от управляващите не знаят защо и как се създава, дори самият министър-председател не знае какъв е точно предметът на дейност на ДАНС”, добави той. Според Йорданов това е една типична контраразузнавателна служба, която има сложена на ревера си позлатена значка, уж да работи срещу корупцията по върховете на властта. Това, което прави впечатление по целия този скандал е, че по ДАНС предстои много работа, заключи Емануил Йорданов.
Павел Шопов, както обикновено, изрази опозиционното мнение на партия „Атака” в дебата с думите, че полицията се е превърнала в една политическа полиция. По думите му, „Атака” е била много пъти потърпевша на такова поведение. Според него дори правосъдните органи се използват за репресия върху политическия противник за поддръжка на управляващите. „Има опит на управляващи и на част от опозицията да се стигне до споразумение за смачкване на скандала в ДАНС”, добави Павел Шопов. Шопов бе категоричен, че до този момент Петко Сертов е трябвало да си отиде от поста директор на ДАНС по всички правила, на която и да е бяла държава.”

top
tumblr visit counter