search
top

Залезът на кликата “Панайотов” върна енергията на НДСВ

Това е мое интервю във в. “24 часа” от 6 август, в което говоря за мотивите си да се върна в НДСВ:

“ЗАЛЕЗЪТ НА КЛИКАТА “ПАНАЙОТОВ” ВЪРНА ЕНЕРГИЯТА НА НДСВ

Партията се отваря. Да си простим и да вървим заедно напред, казва бившият нововремец

Лиляна Клисурова

- Г-н Цеков, изненадахте доста хора със завръщането си в НДСВ, при това веднага бяхте избран на висш пост – в предизборния щаб на партията.

За едни изненада, за други естествено развитие на събитията след промените в НДСВ. Участието в един предизборен щаб не е „пост”, а ангажимент за къртовска работа.

- Говори се, че поканата за завръщането ви в НДСВ била отправена лично от Симеон. С какво спечелихте доверието му отново?

Не съм се отделял от каузата на царя, а от тези, които я подменяха. Радвам се, че това се оценява.

- Какви ще бъдат функциите ви в НДСВ?

Каквито ми възлагат лидера и ръководството на партията. Ще помагам с каквото мога.

- В НДСВ има хора, които ви приемат като политически ренегат и даже хамелеон? Как ви приема, например, проф. Герджиков, за чието сваляне вие бяхте основен двигател.

Първото ми участие във форум на Либералния интернационал е през 1993 г. Вижте позициите, които съм изразявал публично. Вижте и тези повече от 30 закона, които съм внесъл: от закона за църквата, през прозрачното финансиране на партиите, до референдумите и лобизма.

Що се отнася до проф. Герджиков, той нямаше пряка вина за системното блокиране на парламентарния контрол в 39-то НС. Но принципите на парламентаризма бяха сериозно накърнени. По върховете на политиката в такива случаи се носи отговорност и без пряка вина.

Иначе е нормално освен доброжелателите да има и резервирани. Разбирам ги. Нима аз съм безразличен към тях? Бях един от основните противници на статуквото на Пламен Панайотов, а те бяха част от него. Затова подадох оставка като зам.-председател на парламентарната група през 2004 г. и излязох от НДСВ. Но последният конгрес премахна това статукво. НДСВ се отваря и демократизира. Трябва да извлечем своите поуки, да си простим и да вървим заедно напред.

- С какво ви разочарова “Новото време”, та се отказахте от него? Вие бяхте един от най-големите ентусиасти при неговото създаване. Или пък решението ви е взето поради факта, че “Новото време” залязва?

Нямам разочарования и това решение не беше леко за мен. Благодаря на всички приятели и най-вече на онези 110 хиляди българи, които гласуваха за нас през 2005 г. Основна причина за отделянето на нововремци беше капсулирането на групата около Панайотов. Те разделиха НДСВ на „наши” и „ваши” и задушаваха идеите за политически реформи и модернизация на страната. Днес ситуацията е съвсем друга – „панайотките” напуснаха, а НДСВ отново става катализатор на добри политики. Внесе предложения за референдумите, за лобизма, за партиите. Защо трябва да се делим? Големият политически въпрос сега е, че се задава мътен порой, който може да разклати България – безогледен популизъм, площаден национализъм, стремежи за „путинизация” на властта. Нужен е сериозен отпор на тези опасности. С градивност, умереност и отстояване на евроатлантическите ценности. Само „мистър Европа”, както на Запад наричат Симеон Сакскобургготски, може да консолидира либералните и центристки среди, за да не се допусне нов цикъл на дива конфронтация и връщане назад.

- В интерес на истината НДСВ също не е в кой-знае колко цветущо състояние.

Точно това ме мотивира. Пък и има ли партия, която е в разцвет? Всички сме длъжници на обществото…

- В предизборната си стратегия НДСВ си поставя за цел спечелването на 24 депутати в следващия парламент. До колко е реалистично това?

НДСВ ще бъде най-голямата центристка партия в следващия парламент. И зад тези резултати ще стои реално обществено доверие. А не напазарувани гласове или пък водени под строй работници и служители, както правят разни фирми, нарекли се „партии”.

- Какво трябва да направи НДСВ, за да привлече гласове?

Хората са уморени от празни приказки и искат прагматична политика, която решава конкретни проблеми. В това е силата на НДСВ. Вижте, например, реформите в образованието, прозрачното управление на еврофондовете от Николай Василев; или пък промените в МВР, които катализира Минчо Спасов и мерките, които проф.Мирчев и Олимпи Кътев предлагат срещу „войната” по пътищата. Реални проблеми, на които НДСВ търси реални решения.

Не е ли решението напускане на коалицията?

Засега не е. Сега е време за корекция на грешките, санкции за виновните и повишаване на управленския капацитет в секторите, които критикува Европейската комисия. И най-вече за ускорено въвеждане на европейските правила. НДСВ е партия с европейски „чип”. Без нея това не може да се случи. Както не би могла да се формира и нова алтернатива, която буди доверие у нашите евроатлантически партньори.

- Това обаче се иска от все повече членове и симпатизанти на НДСВ, особено след като членството в ЕС вече е факт.

Трябва повече да се вслушваме в държавническите аргументи на Симеон Сакскобургготски. Те винаги са премерени с няколко хода напред.

- Обяснете ми тогава като каква партия НДСВ отива на следващите избори – като управляваща или като опозиция? Или като нито едното, нито другото?

Като партия, която реализира добри политики в интерес на гражданите и иска в България да се живее по правилата. Не ви ли прави впечатление, че НДСВ е по-ефикасна опозиция на лошото управление от онези, които се давят в безплодно отрицание?

- Това положение – ни риба, ни рак, води до обезличаването на НДСВ.

Една партия от личности, чийто лидер е политическа фигура с подчертан международен авторитет, не може да се обезличи. Но сте права, че НДСВ трябва да се активизира значително.

- Ще ви видим ли на партиен пост в НДСВ след конгреса?

Нямам такива амбиции.

Или пък си осигурявате депутатско място в следващия парламент?

Девет години от живота ми преминаха в сградата на НС – първо като правен съветник, после като депутат. Не фетишизирам депутатското кресло. Може да си полезен в политиката по много други начини. Защото са важни идеите, а не постовете.

top
tumblr visit counter