search
top

От “Позитано” 20 лъха политически провинциализъм

По повод докладите на Европейската комисия, от БСП се чуха вече позиции в типичния за съветското мислене дух – “има заговор срещу нас”, “България е изкупителна жертва” и пр. Въобще тезата на БСП засега е – “на борба с попълзновенията на международния империализъм” – прочети тук.

Подобно мислене и политическо говорене е признак на дълбок политически провинциализъм. Не съм изненадан, разбира се. Тези хора са възпитани по такъв начин… Но за съжаление това “възпитание” стана причина за най-големия срив в международния авторитет на България от виденово време насам. Като прибавим към това и международната изолация, в която от доста време е изпаднал “социалният” президент, нещата не изглеждат никак добре. Струва ми се, че е време прозападните сили в тройната коалиция (това е главно НДСВ), да се намесят активно за “усмиряване” на подобни казармени пориви. Все пак, ако има български политически фактор с безспорен и ненакърнен международен престиж (а и влияние!), това е единствено Симеон Сакскобургготски. Но това е друга тема.

Иначе, поне според мен, има три пункта, която трябва да са изходна точка в българската позиция по констатациите и заключенията на европейските доклади, преди даже да се заговори за конкретни решения:

- критиките не са удар срещу България, а подкрепа за прилагането на европейските правила в управлението на еврофондовете и борбата с корупцията и организираната престъпност;

- министрите, чиито сектори са най-тежко критикувани трябва да поемат отговорност и да предложат конкретен план за ускорено преодоляване на проблемите;

- правителството трябва да даде ясен сигнал, че ще оказва пълно съдействие на ОЛАФ.

Въобще тези доклади трябва да се превърнат в алгоритъм за конкретни управленски решения и мерки. И способността да стори това, ще предопредели политическата съдба на това правителство.
Първия Български Бутон за споделяне


top
tumblr visit counter