search
top

Царят угаси запалката под носа на Станишев и Доган

 Натискът на Симеон Сакскобургготски и НДСВ върху Станишев и Доган да отстранят мафиотизираното ръководство на МВР, успя. Въпреки неохотата на БСП и ДПС. Днес Румен Петков-Запалката подаде оставка. Предстои радикален ремонт на правителството.

Целият въпрос е да се извърши още по-радикална реформа на вътрешното ведомстство. Защото МВР от години е проядено от тежкия тумор на организираната престъпност. По високите етажи на службите има хора, които са преки покровители на контрабандните канали, наркотрафика и проституцията. Срастването с престъпността е толкова нагло, че много от ключовите лица на престъпния свят имат служебни карти на сътрудници на МВР. Това е част от покровителството върху тях -  бандити с пагони бранят бандити без пагони. Мутрите се имат МВР.

Затова, както отбелязах преди седмици, радикална реформа на МВР означава:

1. Разформироване на МВР в този му наследен от съветската епоха вид.

2. Възприемане на западноевропейския модел, където обикновено полицейското ведомство не е част от вътрешното министерство, което отговаря за гражданското състояние, а някъде даже и за здравеопазването. Полицията би могла да се обособи, като държавна агенция на подчинение на министър-председателя, пожарната да премине към ресорното министерство по бедствията, а КАТ към транпортното ведомство.

3. Създаване на ефикасни механизми за граждански и парламентарен контрол върху специалните служби.

Само такава радикална реформа може да превърне полицията и службите в реален гарант за сигурността на гражданите, а не в ключов играч на полето на политиката и икономиката. Тогава гражданите ще имат своето МВР, а мутрите – не!

top
tumblr visit counter