search
top

Мимолетни тв герои избиват комплекси

mice1.jpgВчера в сутрешния блок на Канал 1 един лекар, който беше представен като председател на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България ме възмути до крайност. Въпросният д-р Любомир Киров в общи линии нахално заяви, че било нормално лекарите да взимат пари под масата. Даже на господинчото му се струвало крайно неприемливо да има наказателно преследване срещу корупцията в бели престилки. Най-много, „мъдро” препоръча величавия председател, допустимо било да има някакви глоби от 100-200 лв.
Ще имаш да вземаш, драги ми „докторе”! Корумпираните лекари, които изнудват всекидневно хората за пари са обикновени рекетьори, които по нищо не се различават от нискочелата мутренска пасмина. Затова, за подкупен лекар – съд и затвор!
В същото предаване присъстваше и някой си Таушинов (май така се казваше). Той пък бил председател на някаква организация за защита на пациентите. Добре че пациентите не знаят, че има такава. Защото световно неизвестния господин освен всичко други демонстрира отчайваща некомпетентност. И онази мръсна злобица на дребния, комплексиран човечец, страдащ от липсата на обществено внимание. Той се произнесе по наръчник на пациента, издаден от националния омбудсман и в.„24 часа” (едно смислено малко четиво, одобрено от всички реални пациентски организации и сериозни експерти). Не било вярно еди-какво-си, казва вездесъщия Таушинов. Без да си прави труда да вникне, че три реда по-надолу е написано точно това, което той яростно критикува, че липсва.
Но да оставим настрана двамата мимолетни екранни герои. Техните глупости не заслужават повече коментар.
Но ми дават повод отново да се замисля колко простотия шества понякога из родното публично пространство. Особено, когато хора, тънещи в собствените си комплекси за обществена малоценност, получат за един кратък миг трибуна. И в неспособността си да покажат какво точно и конкретно са направили за решаването на този или онзи обществен проблем, започват ругаят по онези, които сторили нещо. Винаги съм се възхищавал на самоувереността на такива индивиди, които говорят обикновено от името на целокупния народ или на цели съсловия, а всъщност представляват само себе си, а понякога и своите приятелско-роднински кръгове в цялата им мисловна семплост.
Такива шушумиги обикновено и по политиката се произнасят, ругаят цели партии, зад които стоят хиляди избиратели. Ама не смеят да отидат на избори, защото няма да се намерят и 50 души, които да се объркат и да гласуват за тях. Щото чак такива грешки не стават… 
Смея се, но вече взе да ми писва от такива екземпляри, които се зъбят по ефирни телефони и телевизионни студия.
Затова винаги им пожелавам едно – в следващите десет години да успеят да направят поне една хилядна от това, което активните граждани правят за страната си за една седмица.

top
tumblr visit counter