search
top

Германия се извини на Русия

Германският външен министър Франк Валтер Щайнмайер поднесе венец на мемориала на Сталинградската битка Мамаев курган в руския град Волгоград (носещ името Сталинград от 1925 до 1961 г.). Той участва в събитията, отбелязващи 70-тата годишнина от Победата на хитлерофашизма. Придружаван от своя руски колега Сергей Лавров, Щайнмайер поднесе венци и на военните гробища на съветските и на германските войници в града.

Обръщението на германския външен министър към гражданите на Волгоград, направено при откриването на концерта “Музиката на света срещу войната”, който е част от програмата на честванията на Деня на Победата:

“Уважаеми граждани на Волгоград!

Този град беше арена на война, а днес е място на помирение и музиката, която изпълнявате е символ на това помирение.

Волгоград е град-герой. 

Кои са тези герои? Това са хората, които преминаха през неописуеми страдания – майки, бащи, дъщери, синове, цивилно население, войници. 

Тези хора направиха първия решителен обрат във войната и започнаха освобождението на цяла Европа от нацисткото робство тук в Сталинград. Те сториха това с цената на невъобразими жертви.

Прекланям се пред тези жертви, изпълнен с печал и поднасям извинения от името на Германия за неизмеримите мъки, които германците причиниха на този град, на цяла Русия, на тези части от бившия Съветски съюз, които днес са в Украйна и Беларус, на целия европейски континент”.

  

top
tumblr visit counter