search
top

Правителството: бедните да мрат

“Не винаги е имало ток…”. Това заявява финансовият министър Горанов в отговор на въпрос как ще си плаща тока, ако получава заплата от 400 лв. Оставям настрана перфидната арогантност на подобно изявление в стил “бедните да мрат”. Това мислене и манталитет обаче са характерни за днешното българско правителство и неговите глашатаи.
Погледнете цялостната му политика – политика в услуга на богатите и техния персонал и в ущърб на огромната част от нашия народ – бедните, работещите бедни и хората с ниски доходи.
В здравеопазването – искат да ограничат достъпа до здравни услуги на бедните. Въвеждането на т.нар. “три осигурителни пакета” на Москов всъщност е папагалстване на провалените неолиберални модели в тази сфера – пари срещу здраве. Това означава – бедните нямат право на здраве, богатите получават елитно здравеопазване.
Същото се опитват да прокарат в образованието – да финансират с държавни пари, т.е. с пари на данъкоплатците, частните училища. Вместо да увеличат финансирането на държавните училища, дават от нашите пари на частниците. Чии деца ходят в частни училища? Децата на богатите и на горната средна класа. Децата на народа са в държавните училища.
Това е политика, която ако допуснем да бъде проведена, ще гарантира в дългосрочен план огромно неравенство в обществото – устойчива и задълбочаваща се бедност на народа и още по-голямо охолство на тънката прослойка богаташи и техния персонал. Но нищо няма да се промени, докато хората не започнат да гласуват според икономическите си интереси, а не по всякакви измислени критерии.
Трудно ще стане, защото е въпрос на култура, а и неслучайно пропагандата прави всичко възможно да отклонява вниманието от делението “бедни-богати”, като извежда на преден план далеч по-незначителни разделителни линии – “комунисти-антикомунисти”, “русофили-русофоби” и тем подобни налудности…

top
tumblr visit counter