search
top

Частни интереси стоят зад истерията с ВКС

„Цялата истерия около избора на председател на ВКС е плод на частни и външни интереси, които искат да овладеят позиции в съдебната власт“, това заяви Борислав Цеков от Института за модерна политика в предаването „Още от деня“ на телевизия NEWS 7.
„Не ми говорете за френския посланик! Това е пълно безобразие. Ако в България им сто „гнили ябълки“ в съдебната власт, пропорционално на населението има същия брой „гнили ябълки“ във френското правосъдие. Да ходи да си го оправя него френския посланик. Казвам това като български юрист и не приемам чужди дипломати да се държат тука като генерал-губернатори, защото нито имат това ниво, нито пък са хората, които ще дават акъл на България. Още повече, че Франция в никакъв случай не е образец на добрата съдебна система и демокрацията – една държава, която само преди няколко десетилетия изби 1 милион души в Алжир. Казал бил френския посланик! Ние да не сме бананова република“, отсече Цеков.
„Висшият съдебен съвет устоя на безпрецедентно груб корпоративно-политически натиск от олигарха Иво Прокопиев, неговите корпоративни медии и сайтове, марионетни НПО и политици. Да не говорим, че тези НПО-та действат като представители на чужди интереси, с изключение на организацията на Мишо Екимджиев, който е вън от тези обвързаности. Те са получили повече от 2 милиона лева от „Америка за България“ – тоест от чужда държава уж за подкрепа на съдебната реформа, а те лобират за конкретни кандидати и сега, и преди за ВСС и за главен прокурор. Хайде да се държим достойно като политици, като академична общност, като магистратска общност, неправителствени организации и експерти – ние не сме бананова република. Стига отвън са ни диктували кой да бъде избиран и тука като луди калинки тичат 5-6 марионетни групички, които оревават орталъка, а в момента, в който им дръпнат шалтера, спират и започват да пеят друга песен. Стига вече! Хайде да се държим достойно като българи и европейци, които искат суверенно да вземат ключовите решения. Съобразяваме се с партньорите, приемаме всичко най-добро. Но в крайна сметка решенията трябва да са наши. Не трябва да се вземат нито във Вашингтон, нито в Брюксел, нито в Москва – а тук, в София, включително и за съдебната власт!“

Видеофайл – NEWS 7: http://news7.bg/…/vsichk…/vav-fokusa-sadebnata-vlast/132531

top
tumblr visit counter