search
top

Искам свободен избор между държавния и частните пенсионни фондове

По повод сутрешните скандали на правителствения съветник Каролев и Пламен Димитров от КНСБ – добре е г-н Каролев преди да представя мнението си да декларира дали през последните 5 години е бил консултант на някой частен пенсионен фонд. Тоест има ли частен интерес и не е ли лобист на чпстните фондове. Това е важно, защото г-н Каролев в момента не е в позицията на независим експерт и бизнесмен, а на служител на правителството.
Иначе аз подкрепям решението в меморандума между синдикатите и премиера за замразяване на пенсионната възраст през 2015 и въвеждане на свободен избор дали да се осигуряваме в НОИ или в частен фонд. Не приемам задължителното “доброволно” осигуряване и в частен фонд, към което ни принуждават сега по закон. Искам право на избор. Това е част от свободата да управляваш живота си и да носиш отговорност за избора си. Аз лично предпочитам моята пенсионна вноска да постъпва в държавния фонд, а не да ме задължават както е сега да внасям и в частния, където нито имам сигурност, нито искам да участвам в това някакви хора да стават милионери и на мой гръб.
Това е моето лично разбиране и искам свободата да мога да избера начина си на осигуряване в съответствие с него.
Твърденията, че в частните фондове управлявали парите ни по-добре са голи приказки, които в наши условия нямат реално потвърждение. Винаги се сещайте за награждаваната от кой ли не като “банка на годината” КТБ , когато ви казват колко е добре в частния фонд. Винаги мислете за БНБ и Искров, когато ви казват колко е стабилен контрола върху частните фондове.

top
tumblr visit counter