search
top

Без подкрепа за бизнес, който държи работниците в робия, а се вози в скъпи коли

/Поглед.инфо/ Интервю с Борислав Цеков, граждански кандидат в листата на БСП лява България в 24 МИР, подкрепен от повече от 20 граждански организации, за когото ще се гласува с преференция номер 8

Г-н Цеков, днес е ден на национален траур, как гледате на тази трагедия от гледна точка на отговорността на държавата и обществото?

Съболезнования на близките на загиналите! Тази трагедия отново ни разтърси като народ. Тя още по-зловеща, защото тук не става дума просто за някаква производствена авария. Тук иде реч за истинския сблъсък между пещерния капитализъм, който властва у нас и хората на труда, които изнемогват. В стотици предприятия у нас се работи при примитивни, а понякога и робски условия срещу мизерно заплащане. Това не е нито Европа, нито пазарна икономика. Къде са синдикатите? Къде е инспекцията по труда? Проблемът не е в законите, а в бездействието на контролната система на държавата, в това число и на съдебната власт. Но трябва да се кажат сурови думи и по адрес на работодателите, на предприемачите. Това, което се прави в много фирми и заводи не е предприемачество, а примитивна робия като в третия свят – някакви тартори, установили корупционни връзки с администрация, а често и с политици, въртят разни схеми, експлоатират безжалостно хората и трупат печалби. Пак казвам, това не е пазарна икономика! Дежурната приказка на бизнеса е как държавата не го подкрепяла и колко лошо било, че не го подкрепяла. Питам кой точно бизнес да подкрепя държавата?! Този, който държи работниците на мизерни заплати при тежки и често нездравословни условия на труда, докато собственикът си строи палати из чужбина и се вози в скъпи коли? Този бизнес, ли? За този бизнес трябва желязна ръка от страна на контролните органи на държавата. Като ще се прави на бизнесмен, преди да си купи яхта, ще направи заплащането на работниците достойно и ще им плаща осигуровките. Ще спазва безпрекословно изискванията за безопасност на труда! Както го прави цивилизования бизнев в развитите държави. Прекланям се пред отговорните предприемачи, каквито разбира се има в България и които печелят, но се грижат и за това хората, с които работят да получават достойно възнаграждение за своя труд. За тях трябва да има подкрепа. За тези, които си представят бизнеса като чорбаджии-изедници – никаква подкрепа!

Кои са водещите социални теми, с които се анжгажирате като граждански кандидат от БСП лява България?

Има нужда от лоби на гражданите, а не на банките и монополите в парламента. Двамата с Петър Кичашки, който е граждански кандидат, излъчен от нашето гражданско движение „Модерна България“ в листата на БСП лява България в 25 МИР, се ангажираме пред гражданите с три основни теми. Първата е защита от произвола на банките. Трябва да се приеме и у нас стриктна законодателна защита от нечестни банкови практики по унгарския модел, въведен от Виктор Орбан. В това отношение подкрепям законодателните идеи на адвокат Веска Волева и благодаря на гражданските организации, които работят с нея и ме подкрепят в тези избори.

Втората е срещу злоупотребите на топлофикация и привилегиите за ВЕИ – премахване на такса „мощност“ и топлинното счетоводство при топлофикациите и отмяна на субсидирането на фотоволтаиците, заради които всички плащаме от джоба си. Който иска да прави бизнес със „зелена енергия“ и да инвестира, да печели – да го прави на собствен риск, а не да иска ние, гражданите да му плащаме печалбите като крепостници. В Европа вече обърнаха палачинката към фотоволтаиците и им налага сурови ограничения и данъци. И третата тема, по която работя и търся подкрепа, за да мога да я превърна в законодателни инициативи в парламента, е необходимостта от нови правила за частните съдебни изпълнители – намаляване на непосилните такси, сурова отговорност за тези, които ползват незаконни и мутренски методи.

А кои са трите по-глобални теми, които смятате, че трябва да бъдат отстоявани в Народното събрание?

Приключване веднъж и завинаги на темата с шистовия газ – абсолютна и безусловна забрана. Подкрепа „за“ изграждането на „Южен поток“. Категорично отхвърляне на Трансатлантическото споразумение между ЕС и САЩ, което иска да отвори нашия пазар за ГМО-та и да подчини държавата на чуждите корпорации. Разлята вода воденица не кара. Срещу затягащия се обръч на монополите и чуждите корпорации е необходим общ фронт, който обединява възможно повече и различни политически сили, граждански среди и личности. Убеден съм, че гражданска победа срещу олигархичните интереси може да се постигне само, ако към справедливия гняв прибавим компетентна експертна работа в Народното събрание – със законодателни иницитиви, гласувания, борба в комисиите, публични позиции. Само голяма партия и широко обединение около нея могат да спрат монополите. Затова приех да се включа като граждански кандидат в листата на БСП лява България в нашия 24 избирателен район.Това е само началото!

Прочети цялото интервю: Без подкрепа за бизнес, който държи работници в робство, а се вози в скъпи коли – Поглед Инфо

top
tumblr visit counter