search
top

Гражданско наблюдение: сигнали до ЦИК и РИК към 11.00 ч.

Обединението от наблюдателски организации „Модерна България за Честни Избори“, която включва четири организации-членки на непартийното Движение „Модерна България“, регистрирани като изборни наблюдатели в Централната избирателна комисия (Институт за модерна политика, „Активно общество“-Видин, Асоциация на младите юристи и сдружение „Съхраняване на демократичните ценности“) депозира 6 сигнала за нарушение на Изборния кодекс в рамките на изборния ден към 11.00 ч. Сигналите са към РИК-Пловдив, РИК-Бургас и РИК-Русе.
Наблюдателите на „Модерна България за Честни Избори“ в Пловдив са се сблъскали с изключително късно откриване на изборната секция. Въпреки че по разпоредбите на Изборния кодекс изборния ден трябва да започне в 06:00 ч., секция в Пловдив е била открита едва към 06:50. На друго място в града под тепетата удостоверението за регистрация на наблюдател е било иззето от членовете на Секционната избирателна комисия и не е било върнато на наблюдателя, въпреки категоричното задължение по Кодекс.
В Русе нашите наблюдатели са се сблъскали с няколко проблема. В секция в крайдунавския град избирател е бил върнат от секционната комисия, въпреки че е искал да упражни правото си на глас в 06:10 ч. От СИК са му казали, че изборния ден започва в 07:00 ч. и са го изпратили да си ходи. Изборния ден е започнал в същата секция със закъснение, но не в 07:00 ч., а в 06:20 ч. По този начин избирателя му е отказано правото да гласува. В съседна секция отново в Русе има случаи на наблюдатели и застъпници без обозначителни знаци
В Бургас в секционна комисия в СОУ „К. Петканов“ са се случили серия от нарушения. Наблюдателите на „Модерна България за Честни Избори“ са сигнализирали, че никой от присъстващите в секцията няма обозначителни знаци. Освен това в секцията е допуснато фрапантно нарушение на изборния кодекс като избирател е показал начина си на гласуване и въпреки сигналът на нашия наблюдател, членовете на СИК са решили да признаят гласа на избирателя.
Припомняме, че „Модерна България за Честни Избори“ отвори „гореща“ телефонна линия за сигнали – тел. 0898/277 212, на която граждани и организации ще могат да подават сигнали за нередности.
За информация за хода на изборното наблюдение в деня на изборите на разположение на медиите ще бъде Петър Кичашки – национален координатор на гражданската кампания „Модерна България за Честни Избори“– тел. 0885/547 199.

top
tumblr visit counter