search
top

Защо медиите мълчат за клането в Одеса

Коментар на известния френски журналист Жан Дион под заглавие “Защо медиите мълчат за клането в Одеса”: Да си представим, че това, което се случи в Одеса на 2 май, се беше случило на Майдана в Киев. Да си представим, че украински бунтовници, обградени от привърженици на стария режим, се бяха приютили в Профсъюзния дом и че той беше подпален от враждебни сили пред очите на невъзмутимата милиция. Да си представим, че бяха открили там четиридесетина овъглени трупа.
Какво би се случило? Западните столици щяха да бъдат развълнувани до краен предел. Правителствата щяха да нададат вой за масовото убийство, извършено от главорезите на Янукович. Щяха да видят в това явното доказателство за варварските нрави в един град толкова близо до ЕС, на няколко часа път от Париж. Уважавани интелектуалци щяха веднага да вземат самолета за Киев, за да изразят своята солидарност. Бернар-Анри Леви (френски интелектуалец – бел. ред.) щеше вече да е избрал специалната си бяла риза за пред медиите. Щяха да завалят петиции. Европа щеше да осъжда. Лоран Фабиюс щеше да говори за погазените универсални ценности.
А сега? Нищо, или почти нищо. Няма протести, няма осъждане, няма предупреждения освен към Москва – а именно, че става дума за руски шпиони, преоблечени като прозападни украинци. Някои, които не отстъпват пред нищо, не са далеч от идеята да намекват за това. От името на ЕС Катрин Аштън само поиска разследваща комисия да установи какво се е случило в този прокълнат ден, сякаш никой не знае. Знае се как се стигна до фронталния сблъсък между сепаратистите и прокиевските протестиращи. Знае се, че сред последните имаше активисти на крайнодясната партия Десен сектор. Именно те подпалиха Профсъюзния дом, след което гледаха как се пекат блокираните вътре хора. http://news.bgnes.com/view/1161339

top
tumblr visit counter