search
top

Симион Патеев отново разбуни блатното живуркане на Алма Матер. От там пак завоня…

intellectuals.jpg Комплименти за Симион Патеев, който за втори път (поне по мои впечатления) пише критична статия за управлението на финансите и имуществото на СУ “Св.Климент Охридски”. Там наистина се управлява лошо и “на тъмно”. А това са публични, сиреч наши – на данъкоплатците – пари. Колкото и важна да е академичната автономия, щом харчат държавни пари трябва да го правят прозрачно и да се отчитат пред обществото. Обидно ми е, че трябва да споменавам тази аксиома, която обаче някои позастарели академични главици упорито отказват да припознаят, явно носещи светлите спомени от съветската епоха, когато бяха добре нахранени и сладкодумни гости на държавната трапеза.

Защото ми е омръзнало хора като Биолчев да се изживяват като съвестта на нацията, да раздават наляво и надясно морални присъди, а всъщност тихомълком да вършат безобразия, подобни на тези, от които се възмущават. Примери такива бол. Да припомням ли вездесъщия Стефан Цанев, който регулярно громи безхаберието, корупцията, шуробаджанащината от позицията на морален стожер. А, както стана известно, самият той е свил топло семейно гнезденце във финансирания от Столична община Театър “София”, и заедно със съпругата му, която му е директор отдават на безценица паркинги и помещения (безценица за общинския бюждет, но едва ли за семейния на господина Цанева) управляват повече от милион общински пари по безобразно некадърен начин и прочие. 

Понеже много от тази порода хора все още наистина си живеят с манталитета на съветската епоха, ги “поздравявам” с този характерен съветски образ от снимката. Но съветът ми е да кътат милите си московски спомени в къщи и да не ги рециклират в живота на Софийския университет или където и да е в публичния живот.

top
tumblr visit counter