search
top

Лобистките актове на президента са сигнал за олигархична зависимост

Онзи ден Плевнелиев обслужи ВЕИ бизнеса, където има интереси и сезира КС в ущърб на потребителите. Днес три водещи работодателски организации разкриха, че президентът Плевнелиев по непрозрачен и лобистки начин е включил в посещението си в Китай единствено бизнесмени от приближения му олигархичен кръг на Иво Прокопиев и Огнян Донев. Лобистките практики и непрозрачния начин, по който президентът взема решения са тревожен сигнал за зависимост на президентската институция от олигархични кръгове и свързаното с тях задкулисие. От Движение “Модерна България” внасяме искане по Закона за достъп до обществена информация с конкретни въпроси до президента по този скандал. Между другото информацията за скандала можете да прочетете навсякъде, но естествено не и в корпоративните медии на Прокопиев и свързаните с тях сайтове – “Дневник”, “Капитал”, Медиапул, Офнюз. Те, понеже са мнооого независими, мълчат вече часове наред! Дори и да напишат нещо в крайна сметка, то ще е негативно или смрънцафльосано. Лобистките скандали около Плевлениев са по-големи от скандала с АRTE. По това дали и как ще бъде отразен ще си проличи кои медии са свободни.

Следва пълния текст на позицията на гражданското непартийно Движение “Модерна България”:
ПРЕЗИДЕНТЪТ ДЪЛЖИ ОТГОВОРИ ЗА ОТКРИТИТЕ СИ ЛОБИСТКИ ПРАКТИКИ

Президентът Росен Плевнелиев започна новия политически сезон със серия от лобистки актове в полза на бизнес кръговете, с които е свързан. Първо държавният глава сезира Конституционния съд срещу въведената такса ВЕИ, с което демонстрира ясно, че представлява техните бизнес интереси, а не българските граждани, които страдат от законовите привилегии на ВЕИ дружествата, натоварващи сметките на потребителите.

Днес става ясно, че президентът е формирал абсолютно непрозрачно придружаващата го бизнес делегация по време на официалното посещение в Китай. Изолирането на всички водещи работодателски организации, като Българската стопанска камара, БТПП и Асоциацията на индустриалния капитал в България, за сметка на контролираната от приближените на Росен Плевнелиев олигарси Иво Прокопиев и Огнян Донев КРИБ, съставлява скандална употреба на президентската институция и авторитета на българската държава в чужбина в полза частни икономически интереси.

Лобистките практики и непрозрачния начин, по който президентът взема решения са тревожен сигнал за зависимост на президентската институция от определени олигархични кръгове и свързаното с тях задкулисие.

Гражданското непартийно Движение „Модерна България” днес изпраща до президента на Републиката официално искане по реда на Закона за достъп до информация за отговор на следните въпроси:

- Как и по какви критерии е формирана официалната делегация на президента и придружаващите я лица по повод посещението в Китайската народна република?
- Има ли в президентската институция установени правила и критерии за съставяне на делегации с участието на представители бизнеса?
- Изпращани ли са официални писма с покана за участие в президентската делегация за посещението в Китай до водещи работодателски организации и бизнес асоциации, в т.ч. до Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Асоциация на индустриалния капитал в България?
- Каква и числеността на администрацията на президента към 17 януари 2013 г. и колко са нещатните сътрудници и съветници на държавния глава, ангажирани по граждански договори?

top
tumblr visit counter