search
top

Демокрация се прави от демократи

Чета откритото писмо на двамата бивши водещи на “12+3″ Лозанов и Папакочев и се чудя на какво отгоре се представят за “обективни и безпристрастни” и ругаят Волгин?!? С това, че отричат, че може да има друго мнение, което е различно от тяхното, според което сегашното управление било, забележете, на “антиевропейската, русофилска олигархия”??? Или пък с това, че с типично болшевишки апломб се радват, че “протестиращите” освирквали предаването и водещия?!
Хеле пък с какво самочувствие ръсят голословия, че се била рушала аудиторията и авторитета на предаването!? Интересно как са стигнали до това заключение. Вероятно докато са ровили из кацата с кисело зеле в зимника. Защото рейтингите говорят съвсем друго – че предаването на Волгин е едно от най-слушаните. И се слуша много повече, отколкото по времето на Лозанов и Папакочев, които отричат, че може да има други мнения и възгледи в обществото, освен техните собствени и на приятелското им обкръжение.
Не споделям възгледите на Волгин, но това не означава, че те са нелегитимни и нямат място в публичния дебат. Така както не споделям уклона на Бойко Василев от БНТ или на Пролет Велкова от “Дарик” да превръщат предаванията си в пропагандни студия на протестърите. Но това не значи, че несъгласните с тях трябва да призовават за спиране на предаванията им!
Въобще, хайде малко по-кротко, по-демократично и с повече съпричастност към западните ценности, а не към путиновата демокрация. На запад водещите на подобни предавания имат възгледи покриващи целия политически спектър. Има и крайни консерватори, и крайни левичари. Добре е, двамата “възмутени” като си дробнат туршийката и си пийнат ракийката, да погледат и послушат малко политически токшоу предавания из американските телевизии и радиа. Просто за сверка на часовника. Защото по манталитета им съдя, че гледат главно тези от путинова Русия, ама не смеят да си кажат. Въобще, крайно време е да се разбере, че този буламач от болшевишко-фашизоидни крясъци и претенции, който една малка обществена среда се опитва да ни набутва в лицата като “демократичност” и “привързаност към западните ценности”, няма общо нито с едното, нито с другото. Или по-точно е същото, като да представяш като символи на демокрацията и антикомунизма нацистките уклони на легионери и ратници преди 9 септември, вписали в програмите си как хитлерова Германия е модела, по който трябва да се развива България.
Демокрацията се прави от демократи!

top
tumblr visit counter