search
top

Френският посланик: Не разбирам целта на протестите

Хаштаг-BG: Симптоматично изявление по отношение на затихващите протести в София направи френският посланик Ксавиер Лапер дьо Кабан пред Нова телевизия.

Според него София е в много по-добро състояние в момента, отколкото в началото на Прехода. “Хората изглеждат по-добре облечени, икономиката се развива, метрото е чисто”, споделя дьо Кабан. “Хората са по улиците, защото нещата не са се променили достатъчно от 20 години. В една демокрация е нормално човек да не бъде човек винаги доволен. Разликата между тоталитарния режим и демокрацията е, че при демократичния режим човек има право да каже, че не е доволен. Трудността е недоволството да се превърне в политическо действие. Към момента аз не успявам да разбера много добре каква е целта на тези протести, може би защото все още не съм разговарял достатъчно с протестиращите”, казва френският посланик. Макар и отскоро на тази позиция, той познава България много добре. Негово превъзходителство Дьо Кабан е отговарял за връзките с медиите на френското посолство в началото на 90-те. Освен това съпругата му е българка.

Посланикът подчерта, че протестите днес не са само заради правителството на Орешарски, а проблемът съществува от 25 години. ”Струва ми се, че България от 20 години насам е преживяла много промени и хората са свикнали на доста чести избори това е нормално за един демократичен режим, така че това е един по-скоро положителен елемент, защото конституцията функционира. От друга страна проблемът е, че явно гражданите още не са доволни от политическата система, която имат в момента. Най-голямото доказателство, че те не са доволни, е ниската избирателна активност на парламентарните избори – 52 % е много ниско участие. Това показва, че българите имат умерено доверие в партиите, които искат да управляват. Това е малко обезпокояващо”, категоричен е Дьо Кабан.

“Парламентът към днешна дата представлява само около една трета от избирателите, така че мнозинството е било избрано само от 20 процента от избирателите. Това, разбира се, не прави мнозинството нелегитимно, защото при демократичен режим трябва да се гласува”, допълва той.

“Проблем, който съществуваше, още когато бях тук през 90-те години, е доста високата корупция. Междувременно са взети много мерки – вече има комисия за конфискация на имущество, придобито от криминална дейност”, казва Дьо Кабан. Той допълва, че ксенофобията в страната ни за момента не е драматична.

Изявлението на френския дипломат идва на фона на внезапно прекратената окупация на Ректората на СУ и видимото намаляване на протестния градус в средите на т.нар. “протестъри” и стоящите зад тях политически и бизнес кръгове. Обяснение за тази видима промяна някои общественици и анализатори търсят в предоставянето на строежа на 7-ми реактор на АЕЦ “Козлодуй” на американската корпорация “Уестингхаус”, обяснявайки масираната пропаганда на финансираните от Сорос и фондация “Америка за България” медии и НПО с открити лобистки интереси в енергетиката.

top
tumblr visit counter