search
top

Демокрацията не е етикет, а ценностна система

Това е снимка на студенти-окупатори на СУ. Сред тях е обозначено едно момче с гола глава. Ако той по някаква случайност беше от другата страна – със студентите, които са против окупацията, тутакси щеше да бъде залят с обиди и квалификации от страна на самите окупатори и корпоративните медии на групировката „Капитал”. Щяха да го наричат „скинар”, „щурмовак”, „фашист”. Както направиха по отношение на няколко студенти с късо подстригани коси, които заедно с колегите си изразиха несъгласие срещу действията на окупаторите. Да, вярно е, че в двора на СУ имаше и грозни сцени – от младежи, които най-вероятно не са студенти, до тъмносиния партиец Калин Янакиев, който изригна с обиди срещу студентите, които искат да учат. Но да се твърди, че е нямало студенти срещу окупацията, а само „скинари и Петното” е спекулация и лъжа. Още повече, че въпросното Петно въобще не е бил там – иначе снимащите като японски туристи протестъри щяха да са залели мрежата с негови снимки.
Казвам това и публикувам тази снимка не само като илюстрация на двойния стандарт, манипулации и лъжите, с които често си служат задкулисните диригенти на остатъчните протести. А и заради още нещо, което е по-важно и е диагноза на болното ни общество – масовата липса на демократична ценностна система дори и в средите на сравнително образованата част от обществото. В което властва хейтърство, стигащо до екстремизъм.
В рамките на мониторинг, който неправителствени организации от България и САЩ правят на езика на омразата в социалните мрежи, редовно получавам информация за български групи, изказвания и събития, които съдържат антидемократично – расистко и дискриминационно говорене, насаждат нетърпимост и провокират насилие спрямо определени социални или политически групи. Преди време бях изумен от откровено нацисткия характер на една наброяваща повече от 20 хиляди българи група във Фейсбук под наслов „Да кастрираме принудително циганите”. В нея, редом с разни примитивни екстремисти, имаше голяма маса хора с образование, претенции, добри професии, чужди езици, които надълго и нашироко дискутираха как точно трябва да се реализира масовата ромска кастрация, как да бъдат „залавяни”, „приспивани”, „избивани с химикали”, как да се ограничава „популацията” и т.н. Подчертавам, става дума не за популация на колорадския бръмбар, а за хора. След съответните постъпки (т.нар. докладване във ФБ), администраторите на Фейсбук, естествено, забраниха и изтриха групата.
Но липсата на елементарни демократични, хайде не ценности (те искат култура, познание), но поне демократични инстинкти у толкова много хора, които със сигурност имат претенции да са модерни и демократично мислещи, беше стряскащо.
Затова не се учудих особено, когато ми пратиха изказване в публичния профил във Фейсбук на Кремена Халваджиян, което е примитивен буламач от фашизоидни и болшевишки мисловни напъни. Без да съм почитател, уважавам нейната професионална дейност, но в случая става дума за нещо съвсем различно. За отговорността на публичните фигури към обществото за укрепване на демокрацията и уважението към правата на хората.
Госпожата, която допускам, че съвсем убедено се изживява като буден, свободен и демократично мислещ гражданин, без грам колебание изстрелва хунвейбинския въпрос: „Някой има ли представа защо продължават да се раждат комунистчета? Нещо в храната ли има?”. Под статуса започва не по-малко стряскаща демократичните сетива „дискусия”. В пристъп на „демократичен” възторг друг приятел на госпожата, Благой АврамОв, призовава: „Трябва да кастрираме бащите им”. Ахавни Халваджиян пък доразвива: hahah. Точно за тези умствено изостанали хора, никаква толерантност”. Ваня Иванова пък дълбокомислено добавя: „генетично заложено”. И прочие.
Откровен расизъм в духа на най-човеконенавистните схващания на псевдонауки (евгеника) и теории, които са в основата на расизма, хитлеризма и комунизма.
Но спирам дотук с тези понятия, защото е трудно е да се обяснява за какво става въпрос на хора с недостатъчна гражданска и политическа култура. Казано по-простичко – да си демократ не е въпрос на самоопределяне, на партийна принадлежност или на омраза към „комунистчетата”. Да си демократ е ценностна система. Препоръчвам на госпожата и на тези, които споделят нейните разбирания, просто да прегледат, когато намерят време, речите на комунистически и фашистки кръволоци като Сталин, Хитлер, Мао Дзедун, Пол Пот и Йенг Сари. Да не се изненадват, когато открият собствените си мисли, думи и тези в тях. Надявам се поне някои от тях да се сепнат, виждайки там собствените си „демократични” излияния, според които „комунистите, евреите и циганите” са генетично увредени (Хитлер), че инакомислещите са умствено изостанали и с психично разстройство (Сталин), „че са вредни насекоми, чиято популация трябва да се унищожи” (Мао Цзедун, Пол Пот и Йенг Сари). И все в този дух.
Нарочно не им предлагам тук сдъвкана подборка от такива цитати, защото истински демократ не се става по произход, а в резултат интелектуално усилие – да четеш, да се образоваш и да разширяваш своята гражданска и политическа култура. Та, да си демократ е такава ценностна система и отношение към хората, държавата, обществото, която в своя най-минимален обем изисква да уважаваш убежденията на другия и правото им да ги изразява. Стига разбира се тези убеждения на другия да не зоват към насилие или ограничаване на правата на гражданите. И да знаеш, че никой няма „вродена”, „генетична” политическа непълноценност, само защото не мисли като теб. Че всеки има право свободно да изразява своите политически убеждения, точно колкото и ти самия. Това е санитарният минимум, който дефинира една личност като демократ.
Случаят „Халваджиян” сам по себе си щеше да е маловажен, ако не ставаше въпрос за публична личност. И ако не беше симптом за състоянието на доста широки обществени групи и среди у нас, които мислят еднакво антидемократично, без значение от политическите и партийните им принадлежности и убеждения или липсата на такива.
Защото са безпощадно верни думите на Джон Ф. Кенеди, „неграмотността на един избирател е заплаха за цялото общество”.
P.S. Много се разсмях, когато ми казаха, че въпросната Халваджиян е публикувала в профила си във Фейсбук линк към публикация в моя блог, в която се възмущавам от фашизоидните й изявления. В коментара си тя демонстрира още по-голяма убеденост в „демократичната” правота на „простия” въпрос, който била поставила – „защо се раждат комунистчета?”. Оставям на страна правописните грешки в написаното от нея – в мрежата е извинимо. Смея се по принцип – на фарфаронското самочувствие, с което понякога интелектуалния провинциализъм и дипломираното невежество оплескват понятия като „свобода”, „Мел”, „демокрация” с хейтърството и фашизоидното отричане на другия и различния. Но, казано е – невежеството е демонична сила!
top
tumblr visit counter