search
top

Реформаторски блок? Не, олигархичен!

Това е мое интервю за bnews:

- Г-н Цеков, в четвъртък партиите от Реформаторския блок представиха икономическата си програма. Как изглежда тя от позицията на гражданския контрол и върху политиците, и монополите, който “Модерна България” отстоява?

- Това, което разпространиха от т.нар. Реформаторски блок, е една лоша компилация от чужди за тях идеи, преписани от други формации, включително от “Модерна България”, малко техни си общи приказки от програмите на Костов, Кунева и Касим Дал и няколко смислени мерки на икономиста Любомир Христов за банките.
В резюме – предлагат не реформи и смяна на модела, а кърпеж на статуквото.
Тези хора правят това от години. Да не забравяме, че това са все министри, премиери, зам.-министри, които са управлявали държавата години наред. Те са част от статуквото на прехода и олигархичните зависимости.

- Но сега декларират, че като поемат властта ще реализират тези мерки.

- Дори онези мерки, които биха имали положителен ефект, не сменят картината, а са само кърпеж. Но, вижте – това, което предлагат Костов, Кунева и Касим Дал нито могат, нито имат намерение да реализират. Дори и да успеят да прескочат 4-процентната бариера, те ще бъдат просто патерица на Борисов и Цветанов. Нищо повече. Със старите партии на прехода и техните лидери промяна няма да има.

- В икономическата им програма се отварят вратите за офшорки в обществените поръчки. Как ще коментирате?

- Няма изненада за офшорките. Те са си навързани там – Плевнелиев, Прокопиев и тути кванти. Това е още едно свидетелство, че са става дума за олигархичен блок, а не за реформаторски.

- Какво имате предвид?

- Да сте чули, например, от тях ясна позиция срещу олигархията?! Мрънкат и усукват. Публична тайна от години е, че всички в тази компания – от Костов, през Кунева, до зелените имат зад гърба си един олигархичен кръг – този на Иво Прокопиев и Цветелина Бориславова. Но прекалено много време им отделихме… Не са толкова интересни, поне за мен. Те са част от партийното статукво на прехода и рано или късно ще си отидат с него.

- Дайте все пак пример за тези олигархични зависимости

.
- Много факти могат да се кажат по този въпрос. Да сте чули от тях и дума срещу този олигархичен кръг, срещу неговите далавери чрез властта? Няма и да чуете. Ето вижте, например “зелените” – вдигат дим до Бога за пистите в Банско, но и дума не обелват за разширяването на лифтовете и сечта в Родопите.

- Защо?

Собственик на дружеството “Перелик” и Пампорово са Цветелина Бориславова и хора от кръга на Прокопиев. Те имат интерес да се дискредитира Банско и да се мълчи за еконарушенията в Пампорово

top
tumblr visit counter