search
top

Със старите партии на прехода промяна няма да има!

Това е мой коментар по радио К2, цитиран от интернет медията “Хаштаг-BG”:
„ГЕРБ за пореден път показа, че е антипарламентарна партия”, това заяви в ефира на радио К2 един от идеолозите на гражданското непартийно Движение „Модерна България” Борислав Цеков. „Щом внасяш собственоръчно предложение за вот на недоверие и после не влизаш в зала да го гласуваш, от конституционна гледна това би могло да се нарече мълчаливо доверие към кабинета”, категоричен е Цеков. Според него в процедура за вот на недоверие, ако наистина си опозиция влизаш в залата, атакуваш с аргументи политиката на правителството и гласуваш против него. Останалото – да бягаш от заседание, да не влизаш в зала, да си оттегляш подписи от предложението за вот на недоверие, както направи в предния парламент „Атака”, е косвено оттегляне на недоверието към правителството, тоест подкрепа за него.
Във връзка с протестите срещу правителството Борислав Цеков изтъкна, че те отдавна вече не са същите. „От граждански протестът се превърна в партиен, от протест за смяна на системата – в протест „стани да седна”. Той подчерта, че протестите имат два отчетливи и различни етапа. В началото широки и плуралистични граждански среди излязоха на протест, обединени от една кауза – срещу олигархията и задкулисието, за реална власт на гражданите, а не на партокрацията. „На протестите от първата им минута бяхме много и различни – представители на партии като СДС, ДСБ, ГЕРБ, на граждански движения като „Модерна България”, хора на Кунева, популярни лица от левицата, безпартийни граждани. Протестът беше срещу това правителство, но не искаше връщане на Борисов и Цветанов и техните патерици от старата десница в управлението. Имаше силна и позитивна гражданска енергия за промяна. Бяхме обединени около ясна кауза, независимо от политическите си различия”, заяви Борислав Цеков. Според него след оставката на Пеевски от ДАНС, постепенно протестът се е променил на 180 градуса и е овладян от ГЕРБ, партиите от т.нар. реформаторски блок и свързаните с групировката „Капитал” НПО, медии и публични фигури. От протест срещу олигархията се превърна в инструмент на един олигарх да се бори с друг олигарх. “Яхнат от Борисов и Цветанов и малките партии от групата около Иван Костов, Кунева и Касим Дал, протестът се провали политически и морално”, каза Борислав Цеков. Общата кауза беше заменена с безогледна и примитивна партизанщина и откровен син болшевизъм. Усмихнатата воля за промяна си тръгна от протеста и там останаха главно разкривените лица на омразата, нетърпимостта и политическото сектантство. Затова днес протестите са от по един файтон хора, нямат кауза, нямат идеи, а оттам се стопи и подкрепата в обществото. Не защото хората, които излязохме масово в първия етап от протестите сме започнали да харесваме кабинета „Орешарски”. Напротив! Но мислещите хора и демократичната общественост никак не харесват задкулисието, което прозира зад остатъците от протеста. Нито пък зле прикрития им стремеж да върнат ГЕРБ на власт и да добутат някак си Костов, Кунева и Касим Дал до парламента, за да станат патерица на Борисов и Цветанов. Овладяването на протеста от старите партии, определящи се като десни и от задкулисието, което традиционно е зад тях, отблъсна гражданите”, обясни Цеков.

“Това само ми дава повод за пореден път да кажа позицията на Движение „Модерна България” от самото му създаване преди година – със старите партии на прехода промяна в България не може да има”, завърши коментара за актуалните политически събития Борислав Цеков.

top
tumblr visit counter