search
top

Президентът Росен Плевнелиев е част от политическата криза, а не нейното решение

Това е моя позиция пред БГНЕС по изявлението на президента Плевнелиев:

По няколко причини изявлението на президента не е най-точното като акценти и политическа насоченост. От една страна, е справедлива оценката, че актовете на политическо безхаберие в България трябва да бъдат преустановени, защото те изведоха гражданите на улицата. От друга страна, прави впечатление, че президентът Плевнелиев раздава доста селективни оценки. Няма нито една дума за управлението на ГЕРБ /2009-2012/, когато започна политическото безсрамие. Когато България беше държава, в която масово се погазваха граждански права, в която бизнесът беше мачкан и в която полицейското насилие взе връх. Росен Плевнелиев беше министър в това правителство. Когато ставаше дума за подслушванията той заявяваше, че това не е проблем.

Има известен двоен стандарт в изявлението на президента. Не му отива да се държи като морален стожер. Това, което подкрепям в изявлението на президента е оценката му по отношение на Атака и нейното поведение. Но тук отново има двоен стандарт. Нека не забравяме, че до вчера президентът Плевнелиев беше министър в правителството, избрано с подкрепата на същата тази Атака и тогава той не беше изразявал такова отношение. Изявлението на държавния глава е противоречиво. Важно е да има отношение към събитията в страната, но с тях той не сочи път за решаването на проблемите, а показва, че е част от самата политическа криза в държавата.

Има един прецедент в българската политическа и конституционна история след промените, когато държавен глава поиска оставката на правителството. Това бяха прословутите “Боянски” ливади, на които президентът Жельо Желев атакува правителството на Филип Димитров /1991-1992/. Това доведе до преструктуриране на политическото пространство в парламента и до съставяне на ново правителство на проф. Любен Беров /1993-1994/.

В днешния случай изявлението на президента Плевнелиев наистина зове за предсрочни избори и за оставка на действащото правителство, което стриктно погледнато не е в конституционната дреха на президента. Разбира се, че той може да има оценка за събитията и процесите в страната, но той не е оторизиран от Конституцията да се произнася за легитимността на българско правителство или за предсрочни парламентарни избори. Г-н Плевнелиев може да се произнася за президентската институция, но не и за легитимно избрания български парламент.

Прави впечатление, че той говори за предсрочни избори и иска те да се проведат по старите правила. Правилата, които прие ГЕРБ. Обща оценка на всички водещи граждански организации и международни наблюдатели е, че този кодекс, който сега президентът не иска да бъде променян, доведе до едни от най-нечестните и манипулирани избори – и президентските през 2011, които бяха нечестни и манипулирани, и парламентарните на 12 май тази година. Повече въпроси буди изявлението на г-н Плевнелиев, отколкото отговори, които да дава. /БГНЕС

————–

Борислав Цеков, Движение “Модерна България”. Той е председател на Института за модерна политика и президент за България на Световната асоциация на юристите със седалище Вашингтон.

top
tumblr visit counter