search
top

Ражда се партия на олигархията

Автор: Vsekiden.com
Иво Прокопиев и Цветелина Бориславова финансират новия проект „Република” с 8 милиона:

В ход е създаването на първата в България политическа партия на олигарсите. Банкерката Цветелина Бориславова, бивша интимна приятелка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, и скандалният издател на „Капитал” Иво Прокопиев стягат дясноцентристка партия, наречена „Република”.

Формацията ще бъде основана в края на септември с огромен конгрес в НДК и ще е под мълчаливата протекция на президента Росен Плевнелиев, съобщи агенция „Пик”. Подобна информация достигна от друг източник и до „Всеки ден” още преди седмица, а сега слуховете се потвърждават.

В ръководството на партията ще блеснат някои от най-активните говорители на кръга „Прокопиев” в последните години – политолозите Иван Кръстев и Огнян Минчев, шефката на агенция „Алфа рисърч” Боряна Димитрова, икономистите Красен Станчев и Георги Ангелов, журналистите Стояна Георгиева, Асен Григоров и Найо Тицин, певицата Александрина Пендачанска.

Идеята на „Република” е тотално да овладее дясното пространство, но в същото време да „абсорбира” остатъците от ГЕРБ и всички несъгласни с линията на Цветан Цветанов. Стратезите около Цветелина Бориславова предвиждали провеждане на парламентарни избори заедно с евроизборите другата пролет. Там се надявали да оберат гласовете за ГЕРБ и отломъците от дясното и да лансират коалиционно правителство, начело с еврокомисарката Кристалина Георгиева.

Финансирането на партията щяло да бъде около 8 милиона лева и на този етап цялата сума ще се поеме от Цветелина Бориславова. Иво Прокопиев щял да участва изцяло идеологично и медийно, без да инвестира средства в проекта, допълват източниците на „Всеки ден”.

На практика „Република” ще е първата партия на олигархията, умело маскирана като зародена от гражданските протести политическа формация.

top
tumblr visit counter