search
top

ГРАЖДАНСКАТА ЛИСТА „МОДЕРНА БЪЛГАРИЯ” ИЗДИГНА НЯВСАКЪДЕ ПЪЛНИ ЛИСТИ

Гражданската листа „Модерна България” издигна пълни кандидатски листи във всички избирателни райони на страната с една ясна мисия – смяна на олигархичната система с управление под граждански контрол и справедлива икономика.
Всички 240 граждански кандидати са издигнати от повече 60 граждански организации и инициативни комитети от състава на непартийното Движение „Модерна България”, както и с подписки от граждани. Те включват изтъкнати университетски преподаватели и експерти, юристи, лекари, икономисти, ръководители на неправителствени организации, общественици, студенти и организатори на протестите от различни градове. Зад всяка кандидатура стои ясната обществена отговорност на издигналите ги граждански структури.
Активни граждани, които в своята сфера са работили конкретно за смяна на олигархичния модел, а не анонимни хора, които са мълчали и бездействали през годините на прехода. Компетентни и експертно подготвени, а не събирани от „кол и въже”. Личности, обединени около Гражданския манифест за смяна на системата, приет от Движение „Модерна България” на 24 юни 2012 г., който предвижда 20 конкретни реформи за поставяне на политици и закони под граждански контрол. Това са част от критериите, на които отговарят гражданските кандидати. Сред тях няма бивши министри и зам. министри, защото тези държавни длъжности са пряко отговорни за разпореждането с публични ресурси. Не са включени и хора, заемали други държавни или обществени постове, за които са останали неразсеяни съмнения за корупция, злоупотреби и разхищения.
Начело на гражданските листи в София застават: в 25 МИР – проф. Владимир Чуков и политологът и преподавател във Философския факултет на Софийския университет Емил Георгиев, който е и водач на гражданската листа в София-област; в 24 МИР – гражданската листа се води от преподавателят в Юридическия факултет на Софийския университет Здравка Кръстева, следвана от правозащитникът Петър Кичашки; в 23 МИР – юристът Борислав Цеков, следван от медийният експерт д-р Иво Инджов. В двата пловдивски района начело на гражданската листа са издателят Божидар Савов и собственикът на най-голямата агенция за външна реклама Румен Кривицки. В Кюстендил начело на гражданската листа е Лилия Манчева, която е основното лице на протестите в града. В Пазарджик – гражданската листа се води от общинският съветник Илия Джамбазов, а в Смолян – от журналистът и собственик на местния телевизионен канал „Фотон-К” Петър Кадиев. В Благоевград начело на гражданската листа е Борислав Цеков, следван от Лазар Карадалиев от сдружение „Екострума”, а в Перник начело е юристът Ивилина Алексиева. В Русе гражданската листа се води от доц. Мими Корнажева, преподавател по европейска интеграция в Русенския университет. В Стара Загора начело на гражданската листа е общинският съветник адвокат Александър Желязков, в Хасково – д-р Людмила Тодорова, председател на Съвета на българските аграрни организации, в Сливен от юристът Михаил Димитров. Във Варна гражданската листа се води от проф. Владимир Чуков, а в Бургас от университетският преподавател Здравка Кръстева. Начело на гражданските кандидати във Видин е правозащитникът Петър Кичашки, в Монтана експертът по европроекти и земеделие Свилен Колев, а във Враца от адвокат Пламен Петков. За Плевен и Ловеч гражданската листа се предвожда от Михаил Шишков от Независимия съюз на потребителите в България, във Велико Търново от юристът Михаил Михалев, Габрово – Даниел Бурмов, предприемач в земеделието, Ямбол – Петьо Анастасов, предприемач. За Разград гражданската листа се води от писателя и преподавател Ибрахим Карахасан-Чънар, а в Кърджали – от един от основоположниците на модерния български национализъм доц. Димитър Арнаудов. В Силистра начело е предприемачът Радомир Георгиев, в Шумен – кметът на с.Каспичан Аспарух Рангелов, в Добрич – юристът Климент Костов, в Търговище – Светла Иванова.

Следва по-подробна информация за гражданската листа по региони:

София – 23 МИР:
1. Борислав Цеков – юрист, председател на Института за модерна политика и президент за България на Световната асоциация на юристите
2. д-р Иво Инджов – медиен експерт и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”
3. Евелина Славкова, социолог

В листата участват още професорът по право Симеон Тасев, университетските преподаватели доц. Косьо Стойчев и Петър Наков, адвокати, студенти по право и европеистика, инженери и строителни специалисти.

София – 24 МИР:
1. Здравка Кръстева, преподавател в Юридическия факултет на СУ „Св.Климент Охридски”
2. Петър Кичашки – правозащитник и студент по право, удостоен с наградата „Граждански активист на 2010”, финалист в предаването „Кауза.бг” на БНТ
3. Свилен Колев – експерт по евро програми и земеделие

В листата участват още медикът д-р Миглена Владова, ръководителят на неправителствената Коалиция за устойчиво развитие Дончо Иванов,
художникът Димитър Попгеоргиев, юристът Александър Хрисимов, студенти по право, публична администрация и икономика.

София – 25 МИР:
1. Проф. Владимир Чуков – университетски преподавател, арабист и международник.
2. Емил Георгиев – преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, юрист и политолог
3. Проф. Александър Рангелов – университетски преподавател и международник

В листата участват още университетски преподаватели, интелектуалци, предприемачи и студенти.

София-област – 26 МИР:
1. Емил Георгиев – преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, юрист и политолог
2. Ивилина Алексиева – юрист, член на ЦИК (2005-2010)
3. Петя Чолакова – сдружение „Аз обичам Златица”

В листата участват представители на протестиращите в Ботевград, представители на граждански комитети от Ихтиман, Костенец, гара Бов и др.

Очаквайте още подробности за останалите избирателни райони…

top
tumblr visit counter