search
top

Търговище също се включи в подписката на Движение “Модерна България”

Гражданите не трябва да подсмърчат пред вратите на институциите. Те трябва да участват в представителните тела на управление и да упражняват контрол над изпълнителната и законодателната власт.
Това заяви днес пред журналисти в Търговище Емил Георгиев- един от активистите на Движение „Модерна България“.
Търговище става 16-ят по ред областен център, в който започва гражданската подписка за предизвикване на референдум с цел – въвеждане на механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове по гражданска инициатива и за право на жалба на всеки гражданин до Конституционния съд срещу закони, които нарушават гражданските права. Гражданският манифест за смяна на системата стартира през лятото на миналата година. „Манифестът звучи особено актуално към днешна дата“, отбеляза Георгиев и поясни, че Движението е непартийно и никога няма да стане партия. Досега към него са се присъединили 80 организации, а събраните до момента подписи надхвърлят 50 хиляди.
От сряда на централния площад в Търговище ще бъде открит пункт за публично събиране на подписи за предизвикване на референдум за въвеждане на отзоваване на депутати, общински съветници и кметове и за индивидуална жалба пред Конституционния съд.

top
tumblr visit counter