search
top

Дежурни интелектуалци подкрепят кметове-олигарси

Тези дни гледам поредната политическа чалга, наречена “интелектуалци подкрепят успешни кметове”. Три попътни ремарки:

Питам се, по силата на какви точно граждански и обществени критерии въпросните ”соц-интелигенти”, нарекли се Комитет “Съзидание”, са решили да нарекат успешни някои местни управници. Та какво е успешното, например, на местни феодали като Йоан Костадинов, по време на чието кметуване Бургас изживява най-големия си упадък и затъна в продуцираната от общинската управа корупция и клиентелизъм?!? Очевидно мирише на задкулисни интереси цялата тази показна дандания, в която за мое съжаление се е включил и един колосален писател, когото много уважавам – Антон Дончев.

Оставям настрана гротескния опит на президентското обкръжение чрез подобни инициативи да подражава на Путин и неговите усилия да подмени демократичните механизми за правене на политика (които и без това в Русия нямат кой знае колко плодородна почва).

Щях да падна от смях, като прочетох безумното изявление на Нешка Робева, че тяхната инициатива нямала политически характер. Брех, това си е истинско откритие в теорията и практиката на обществените дела – да заявяваш подкрепа за някого в избори, да му даваш оценка “успешен” и да твърдиш, че в това няма нищо политическо. Смешна история…

Много добре е описана цялата тази бутафория в коментара на Огнян Стефанов във Frog News – вижте го.

 

top
tumblr visit counter