search
top

Иво Инджов: с обществения съвет искат да заглушат гласа на протестиращите

Д-р Иво Инджов пред БНР за казионния обществен съвет на Плевнелиев и подписуата на Движение “Модерна България”:
Движение “Модерна България” се обявява категорично против опитите да се формира такъв казионен Обществен съвет. Този Обществен съвет, ако се формира във вида на това представителство, което от 14 часа трябва да е при президента, това означава, че организаторите на протестите ще бъдат в съотношение 1:3 спрямо други участници като представители на НПО-та, работодатели, синдикати и браншови организации, които с нищо не са допринесли в тази ситуация за обществената промяна. Те нямат депозирани искания в публичното пространство и по този начин се създава усещането, че с Обществения съвет се прави опит да се задушат гласовете на протестиращите. Затова нашите очаквания са те, след като прочетат исканията си, ще напуснат Съвета. Това каза Иво Инджов от Движение “Модерна България” в интервю за предаването “От петък до петък”.
Инджов коментира, че е нормално да има колизии между протестиращите, тъй като протестът е спонтанен и никой не стои зад него. По отношение на състава на Обществения съвет обаче заяви: Има представители на работодателски организации, които членуват в същите тези монополи, срещу които протестират хората, има представители само на дясната политологична и икономическа мисъл, които с действията си до голяма степен допринесоха за запазването на статуквото на този икономически модел, срещу който протестират хората на улицата. Не е намерен балансът. Няма как президентът да бъде селекционер на представителите на гражданското общество. Би следвало представителите на гражданското общество да излъчат своите представители, които да влязат в диалог с властта. В момента ще бъде направен опит те да бъдат инкорпорирани във властта само за два месеца – употребени и изхвърлени след това.
Според него е нормално президентът да направи срещи с тези групи от протестиращите, които са отправили легитимни искания, които са обект на публично одобрение и те да се дискутират.
Инджов съобщи, че в момента се намира в Сливен, където заедно с негови колеги събират подписка за предизвикване на първия граждански референдум, на който гражданите да могат да гласуват за въвеждане на правен механизъм, който да позволи предсрочно отзоваване на депутати, кметове, общински съветници и гражданите да имат право на индивидуална жалба към КС. Инициативата върви под лозунга “Политици и монополи под граждански контрол”. За 10 дни са събрани около 40 хиляди подписа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

top
tumblr visit counter