search
top

Петър Кичашки: Ако гражданите можеха да отзовават политици и да сезират КС, нямаше да има такъв произвол на монополите

Петър Кичашки, правозащитник и един от инициаторите на гражданското непартийно Движение „Модерна България”, пред Агенция „Фокус” по повод подписката за референдум за въвеждане на механизъм за отзоваване на политици и за право на жалба пред Конституционния съд

Фокус: Г-н Кичашки, след внасянето на инициативния комитет за подписката за референдум в Народно събрание, започна ли вече и събирането на подписите. Как могат гражданите да се включат в инициативата?
Петър Кичашки: Да, ние от Движение „Модерна България” внесохме много широк и надпартиен по характер инициативен комитет за подписката в Народно събрание, като за нас е чест, че в него се включиха такива емблеми на демократичните промени като президента д-р Желю Желев, първият омбудсман г-н Гиньо Ганев и председателя на 39-ото Народно събрание проф. Огнян Герджиков. След регистрацията на Инициативния комитет, реално започна 3-месечният срок, в който трябва да съберем необходимата гражданска подкрепа, за да се случи допитването до народа. Хубавото е, че само за първия ден на подписката са събрани близо 10 хиляди подписа. Гражданите могат да дадат своя подпис в подкрепа на инициативата на редица места из страната, като имаме амбицията да разположим маси за събиране на подписи във всички областни центрове и в редица по-малки общини. Знаете, това изисква огромни организационни усилия, които до сега не са били показвани от нито една гражданска организация, но ние сме уверени, че ще успеем. Темата на референдума е изключително важна за обществото ни и това си личи по енергията, която гражданите влагат подкрепяйки каузата.
Фокус: Освен на определените маси из страната, могат ли гражданите да се включат и по друг начин?
Петър Кичашки: Разбира се. Ние, като една модерна и гъвкава среда от личности, сме се погрижили да има възможно най-голям набор от възможности за участие в подписката. Освен на обозначените за това места из редица градове, ние сме осигурили възможност и за изтегляне на подписката от нарочния сайт на кампанията, като желаещите да се включат трябва просто да изтеглят бланката, да се подпишат и да се свържат с нас на електронна поща или телефон, за да се разберем как наши доброволци да вземат попълнената бланка. Широка е кампанията и във Фейсбук, откъдето също може да се изтегли празна бланка.
Фокус: Смятате ли, че ще се присъединят и други граждански организации към вашата инициатива?
Петър Кичашки: Освен 80-те граждански организации, които са част от Движение „Модерна България”, ние очакваме да се присъединят и редица други активни граждански субекти, защото тази инициатива е чисто гражданска и би дала конкретно оръжие в инструментариума на гражданското общество. Между другото, вече доста организации заявиха желанието си да се включат в подписката и за пример мога да дам Видин, където в събирането се включат редица от най-активните граждански организации в града. Освен други организации, ние много разчитаме и на доброволци, като до момента заявилите желание да се включат доброволно в инициативата надскачат 3000 души.
Фокус: Споменахте Видин, защо обявихте началото на гражданската подписка именно от там?
Петър Кичашки: Видин е началото на България и ние смятаме, че този край заслужава внимание. Освен личния ми сантимент, бидейки родом от там, смятам и че дунавския град има огромна перспектива. Малко ме притеснява липсата на конкретни постъпки на местната власт за въвеждане на прозрачност в работата на общинската администрация, след като Общинския съвет на Видин не желае да разгледа внесената чрез инициатива на Движение „Модерна България” наредба за прозрачност на разходите. Все пак смятам, че с активната подкрепа на нашите колеги от гражданската инициатива „Възраждане на Видин”, които си партнират с най-активните граждански организации в града – Видински детски и младежки парламент, както и сдружение „Аз обичам Видин”, нещата ще се променят. Видин е един жив и буден град с активно гражданско общество – в момента там наближава поредния граждански протест срещу енергийните монополи.
Фокус: Какво смятате за гражданското недоволство срещу енергийните дружества?
Петър Кичашки: Намирам протестите за напълно справедливи и закономерни. България е поделена от три енергийни дружества, които поради липсата на конкуренция, могат да си дерибействат, както пожелаят. Видно е, че държавните регулатори не вършат необходимата работа и затова трябва смяна на системата и отваряне на пазара. Смятам, че само реалната конкуренция между ЕРП–ата може да доведе до усещане за справедливост. Дори и твоя доставчик да не те лъже, ти никога няма да му вярваш, защото знаеш, че той ти е наложен и нямаш право да го смениш – вие сте се „оженили” за електро-разпределителното си дружество и нямате право на развод. Всяка форма на монопол, пък бил той и държавно регулиран, трябва да бъде внимателно преразгледан, ако искаме да имаме реално работеща икономика. Случващото се с произвола на монополите илюстрира защо Движение „Модерна България” иска нови инструменти за граждански контрол върху политици и закони. Ако гражданите можеха да сезират КС и да отзовават политици, законите, които регулират монополите, нямаше да са такива.

top
tumblr visit counter