search
top

Проф.Владимир Чуков: целта ни е граждански контрол върху политици и закони

Известният арабист проф. Владимир Чуков в интервю за Агенция „Фокус” за гражданската инициатива на Движение „Модерна България” за национален референдум за въвеждане на механизъм за отзоваване на политици и индивидуална жалба пред Конституционния съд

Фокус: Проф. Чуков, днес регистрирахте Инициативен комитет за нов национален референдум, Вие сте един от съпредседателите на този комитет. Защо е необходим такъв референдум?
Проф. Владимир Чуков: Днес, по инициатива на гражданското непартийно Движение „Модерна България” регистрирахме широко представителен Инициативен комитет за събиране на подписка за национален референдум. За нас, като гражданско движение, най-важното е да има ефективни инструменти за граждански контрол. Затова ще потърсим подкрепата на гражданското общество за два много важни въпроса – да се въведе механизъм за предсрочно отзоваване на депутати, общински съветници и кметове и да се даде право на гражданите да се обръщат към Конституционния съд, когато закон нарушава гражданските права.
Фокус: Кои са личностите, участващи в Инициативния комитет?
Проф. Владимир Чуков: Инициативният комитет, създаден от Движение „Модерна България” за тази подписка, има подчертано надпартиен характер и представлява пъстра палитра от личности с различна обществена, политическа и професионална ориентация. Чест за нашата инициатива е участието на президента Желю Желев, на председателя на 39-то НС проф. Огнян Герджиков и на човека-парламент Гиньо Ганев. Това е важен знак за значимостта, която има за държавността каузата на Движение „Модерна България” за граждански контрол върху политиците и законите. Има и подходящо присъствие на различните етноконфесионални общности – турци, евреи, арменци, роми. Голямата част от състава на комитета са изтъкнати експерти, университетски преподаватели и представители на граждански структури , които членуват в Движение „Модерна България”.
Фокус: Появиха се и други инициативи за референдуми, как гледате на тях?
Проф. Владимир Чуков: Това са партийни инициативи. Няма лошо, но остава съмнението, че с тях се преследват главно предизборни дивиденти, а не реално желание да се даде власт на гражданите. Независимо от това аз смятам, че всяка инициатива за пряка демокрация трябва да се насърчава. Нашата подписка има съвсем различен характер, не е партийно мероприятие и не гони партийни дивиденти. Това е изцяло гражданска инициатива по въпроси, които са вън от дневния ред на партиите и които искат да дадат „оръжие” на гражданите срещу калпави политици и лоши закони. Ние не казваме, както се чу от някои партии „дайте ни власт, направете ни депутати и ние тогава ще бъдем в основата на референдум”. Напротив, Движение „Модерна България” няма задни мисли, а иска реална промяна, реална смяна на системата . Целта ни е България да продължи конкретните реформи, които ще стимулират ускорено икономическо развитие и респективно ще гарантират по-висок жизнен стандарт. Затова пристъпваме към пряко гражданско действие – чрез предизвикване на национален референдум да накараме партиите и политиците да се съобразяват с гражданите.
Фокус: Реалистично ли е партиите в парламента да приемат механизъм за отзоваване на депутати?
Проф.Владимир Чуков: Ако съберем подкрепата на 500 хиляди граждани, Народното събрание ще е задължено да насрочи национален референдум. Най-добре е това да бъде със следващи избори, така че да не се харчат излишни бюджетни средства и да бъде удобно за всички. Ако на този референдум гражданите се произнесат в подкрепа на идеята за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове и за индивидуалната жалба, то тогава, според закона, парламентът ще е задължен в 3-месечен срок да предприеме необходимите действия – да промени закона за местното самоуправление и да стартира процедура за изменения в Конституцията. Партиите и депутатите ще са длъжни да приемат и реализират волята на гражданите, защото решенията на референдумите, които са взети с необходимия кворум са абсолютно задължителни за институциите.
Фокус: Как ще организирате подписката, имате ли необходимите структури?
Проф.Владимир Чуков: Ще бъде изцяло гражданска кампания, която стъпва на ресурсите и структурите на повече от 80 граждански организации от цялата страна. Разчитаме много и на доброволци. Вече са се записали около 3000 желаещи да събират подписи.
Фокус: Появиха се предложения за референдум за намаляване на броя на депутатите, как гледате на това?
Проф.Владимир Чуков: Няма никакво значение дали броят на депутатите е 240 или 20, ако нямаме механизъм за граждански контрол върху тях, какъвто е отзоваването. Тъкмо затова Движение „Модерна България” настоява на отзоваването. Искаме реална промяна, а не имитации. От друга страна конституционалистите казват, че промяна в броя на депутатите изисква Велико народно събрание, а както е известно законът не позволява да се провеждат референдуми по въпроси от компетентността на Великото народно събрание. Отделен е въпросът дали това законово положение е оправдано, но при тази нормативна уредба е факт, че една подписка за намаляване на депутатите е като удар във въздуха – няма да има практически последствия. Но партиите си гледат партийните интереси, а ние гражданските – затова се борим за въвеждане на механизма за отзоваване на политици и на правото на жалба на гражданите пред КС срещу лоши закони.

top
tumblr visit counter