search
top

“Модерна България” започва подписка за отзоваване на политици

Агенция БГНЕС и Vesti.bg: Да се проведе национален референдум за въвеждане на механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове. С това искане гражданското непартийно Движение “Модерна България” започва подписка в цялата страна, съобщи във Видин един от идеолозите на Движението Борислав Цеков.

Друго искане в подписката е да се въведе възможност гражданите да сезират Конституционния съд за отмяна закон, който нарушава гражданските права. “Това ще бъде изцяло гражданска кампания, ще се включат младежки и студентски организации. Искаме смяна на системата и повече граждански контрол”, заяви правозащитникът Петър Кичашки, който е сред инициаторите на подписката. Според Борислав Цеков гражданите трябва да могат да отзовават предсрочно калпави политици и да искат отмяна на лоши закони пред Конституциония съд.
“Целта ни е ясна – 500 хиляди подписа, които ще задължат парламента да свика референдум едновременно с изборите”, подчерта Михаил Шишков от Инициативния комитет на Движение “Модерна България”. От Движението заявиха, че за разлика от демагогията на партиите, които казват “дайте ни власт и ни изберете в парламента и тогава ще ви дадем референдуми”, а след това забравят обещанията си, Движение “Модерна България пристъпва към пряко действие и иска да се даде власт на гражданите.
Отзоваването на политици и индивидуалната жалба пред Конституционния съд ще бъдат силно “оръжие” на гражданите за контрол върху избраниците и законодателството, което нарушава гражданските права. До дни ще бъде оповестен и инициативния комитет за подписката, в който ще се включат личности, които са емблематични за демократичните промени и конституционализма, експерти и граждански активисти. Припомняме, че на 16 декември миналата година представители на повече от 70 граждански организации от цялата страна, обединени в Движение “Модерна България” взеха решение за серия от активни граждански действия за смяна на установилата се в страната олигархична система на управление и за повече власт на гражданите. Подписката за референдум за отзоваване на политици е първата стъпка в тази посока. /БГНЕС

top
tumblr visit counter