search
top

Гражданите да отзовават калпави политици

Това е моя статия във в.”Стандарт” за необходимостта от въвеждане на механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове:

Крайно време е и в България да се даде повече власт на гражданите за сметка на партийните политбюра. Не защото партиите са лоши, а защото суверенът трябва да има свое “оръжие” срещу калпави и корумпирани политици, които злоупотребяват с доверието на избирателите. Не да се чакат следващите избори, а да може да се реагира веднага. Такова “оръжие” дава институтът на предсрочното отзоваване на депутати, общински съветници и кметове. При наличие на конкретни основания – напускане на листата, с която е избран, конфликт на интереси, корупционни прояви, избирателите трябва да могат да поискат отзоваване. Такива механизми работят успешно в САЩ, Канада, Щвейцария, че даже и в Латвия, където през 2008 г. с референдум приеха процедура за отзоваване на целия парламент при наличие на корупционни скандали. В САЩ само за миналата година има 150 случая на отзоваване на щатски конгресмени, губернатори и кметове, половината от които постигат целта си. Този граждански контрол е ключов за оздравяването на политическата система и за подобряване на кадровата селекция на партиите. За да бъде отзоваването демократично и да не позволява разправа на мнозинството с опозицията, то процедурата трябва да е следната. Първо, при наличие на посочените основания по инициатива на определено число избиратели от съответния избирателен район следва да се стартира процедура за отзоваване. Второ, процедурата има характер на позитивен вот, на гласуване “за”, вот на доверие – тоест, за да запази поста си, политикът трябва да получи подкрепа от не по-малко от гласовете, с които е бил избран. С други думи да постигне своята избирателна квота. Ако е бил избран с 500 гласа, поне толкова трябва да получи, за да потвърди доверието на хората. Независимо че мнозинството и опонентите му могат да са в пъти повече.
Истината е, че ако гражданите постигнат успех и чрез референдум принудят партиите да въведат такъв механизъм, олигархията и нейните глашатаи ще изреват на умряло. Защото ще се разделят с част от своята задкулисна власт, чрез която превръщат в кукли на конци избраните представители. Тези дни чух комични по своята некомпетентност твърдения, че видите ли, щяла да се дестабилизира властта и да падат правителствата често, защото поради отзоваването щяло да се мени мнозинството в парламента прекалено динамично. На подобна глупост може да се отговори с няколко думи – няма да се мени мнозинството просто защото на мястото на отзования калпав политик ще влиза следващият в листата от същата партия. Прочее институтът на отзоваването ще сложи край и на проблема с т.нар. политическо номадство. Ако има възможност за отзоваване при напускане на листата, с която един съветник или депутат е избран, то тогава ще имаме реален индикатор за наличието на обществено доверие към акта на напускане. И ако след прекия вот на хората доверието се потвърди, цялата вакханалия от епитети като “люспа”, “предател”, “ренегат” отпада. Ако не, отзоваването влиза в сила и политическото представителство се връща в нормалното си състояние – в местния или националния парламент остават хората, зад които стоят избирателите.
В крайна сметка цялата ни политическа система страда от остър дефицит на граждански контрол. Възможността за предсрочно отзоваване на кметове феодали и калпави общинари или депутати ще бъде стъпка към оздравяване на институциите. Движение Модерна България и неговите повече от 70 граждански структури и инициативни комитети от цялата страна ще започне национална подписка за предизвикване на референдум едновременно със следващите парламентарни избори. До бюлетините на партии и коалиции да има и бюлетина, чрез която да се чуе гласът на хората по въпроса за отзоваването. Нашата волята е да се случи първият граждански референдум. Граждански, защото е по въпрос, който партиите нямат интерес да поставят. Граждански, защото не е по инициатива на партийните централи, а на организации на гражданското общество. Съберем ли половин милион подписка, парламентът ще е задължен да промени Закона за местното самоуправление и да предвиди такъв механизъм за отзоваване на кметовете и общинските съветници и да добави една конституционна алинея по отношение на депутатите. В крайна сметка трябва да изберем в каква държава искаме да живеем – в държава, управлявана от олигархия, или в държава на гражданите. Аз избирам държавата на гражданите.

20130106-184634.jpg

top
tumblr visit counter