search
top

БГНЕС: Защо без Бойко Борисов

Това е редакционната позиция на Агенция БГНЕС, която напълно споделям:

Вълнение и оживени коментари почти на всеки две минути се публикуват във Фейсбук групата “Ден без Бойко Борисов”.

Потребителите на социалната мрежа ентусиазирано коментират предстоящия ден, като настроението на обществото е разнородно в мненията си за премиера и електората му. Коментарите са от груби и обвиняващи до анализаторски обобщаващи, но категорично настроението е едно – удовлетворение от предстоящия ден без Бойко Борисов. До момента към групата са се присъединили 30 267 души. Не остана незабелязано и присъединяването на БГНЕС към инициативата, като присъстващите в социалната мрежа определиха медията като “първата лястовичка “, “ХВАЛА! Една истинска свободна медия!” и още доста определения в положителна насока. Агенция БГНЕС се присъедини към призива на десетки хиляди във Facebook за “Ден без Бойко Борисов” на 5 юли.

БГНЕС припомня, че преди 2 години след изборите на този ден, Борисов “откликна” на желанието на българите и ги ощастливи със своето премиерство. Оттогава почти ден нямаше без Бойко Борисов – то не бяха лентички за пътища, сгради, детски градини, заводи и цехове (предимно частни) и други обекти (лентичките вече били над 2000, каза самият премиер – б. р.). От изявите му разбрахме, че за всичко е виновна Тройната коалиция и евентуално Костов. Че социологията му е да му предлагат баници и пити, които дава на момичетата, защото “храни народа”, който пък търчи да се снима с него. Но, че народът все пак трябва да бъде държан на каишка, като кучетата. За двете години Борисов спечели ред тенисни и футболни мачове и обиколи Родината надлъж и нашир, за да не стои “сам като куче в Бояна”. Разбрахме още, че голямата му болка е, че не е останал в МВР.

Но някаква особена символика се очертава в този ден – 5 юли. На него любимото МВР на Борисов отбелязва своя рожден ден. Денят на изборите съвпадна преди две години с него, въпреки, че заради тях празникът беше изместен по-рано. Миналата година, обаче, точно на 5 юли Веселин Маринов, приятелят на вътрешния министър Цветанов, подари на България незабравим химн на МВР. Не, че обикновените полицаи и служители нямат нужда от празник. Но те имат повече нужда от неща, които ще им помогнат в работата, включително и законови промени. А символиката е в това, че сливането на датите на празника и изборите като че ли узакониха подслушването и полицейското насилие в това управление – безконтролно нахлуване в домове и подслушване на хора с повод и без повод.

На 5 юли Бойко Борисов няма да присъства в информациите и снимките на БГНЕС. Нека хората си починат от него, а и така този ден може да стане ден за размисъл и за тези, които все още не са разбрали, че нещата не са наред. Вероятно премиерът ще отиде на празника на МВР, въпреки че сигурно няма да облече любимата си генералска униформа. Няма да има и снимки от коктейла в сградата на МВР, в който, разбира се, обикновените полицейски служители няма да присъстват. Няма да може да се види и поредният мач, в който Борисов по-късно през деня ще бъде капитан. Но всичко това е прекалено известно. БГНЕС ще наруши решението си и ще цитира името на премиера в този ден само в два случая – ако Борисов подаде оставка или съобщи името на кандидата на ГЕРБ за президент. /БГНЕС

top
tumblr visit counter