search
top

Промените в кабинета са прах в очите на хората

Това е мое интервю за Агенция “Фокус”:

Фокус: Г-н Цеков, как оценявате кадровата буря, която се разрази в изпълнителната власт?
Борислав Цеков: Тези козметични промени в правителството имат две съвсем прозаични цели. Първо, да се разчитват вътрешнопартийни сметки в ГЕРБ. Махат се хора с неясни мотиви, знае се за задкулисни зависимости и частен лобизъм. Просто едни лобита надделяват над други в момента. Второ, това един тривиален опит на Борисов да хвърли прах в очите на хората, да задържи спада на доверието в управляващите и да даде отдушник на нарастващото социално напрежение. Нито една от тези цели няма да бъде постигната. Да махнеш Цветков, а да оставиш Цветанов е все едно да отстраниш Пеко Таков, но да оставиш Милко Балев и после да се тупаш в гърдите, че си съборил комунизма. Глупости.

Фокус: Според Вас такива ли са причините за смяната на управителя на НОИ Христина Митрева?
Борислав Цеков: Тук случаят е наистина възмутителен. НОИ е независим орган. Борисов очевидно иска да превърне в партийни марионетки на ГЕРБ всички независими контролни и регулаторни органи. Зад грубия политически натиск за отстраняване на управителя на НОИ стоят користни интереси. Някой иска да сложи ръка на фондовете на НОИ, на парите за пенсии. Около Борисов има такива кръгове и той очевидно ги обсужва. ГЕРБ вече опустоши фискалния резерв, който предишните правителства с добро управление бяха натрупали за държавата. От 8 милиарда лева, резерв, заварени от кабинета „Борисов”, те опоскаха за по-малко от две години половината – 4 милиарда. За разлика от предишните правителства, които били лоши, според пропагандата на ГЕРБ, но са напълнили държавната хазна, Борисов не е изкарал един лев за държавата. Напротив, харчи с широки пръсти народна пара, за която няма грам заслуга. С чужда пита, помен прави. Целият въпрос е, че тези пари не са отишли при хората, замразиха пенсии и заплати. Опасявам се, че се готви същия грабеж за НОИ след като ще му сложат партиен послушник за управител.

Фокус: Смятате, че политически лица сменят експерти при тези кадрови рокади?

Борислав Цеков: Доста е нелепо да се говори, че в ГЕРБ има кой знае какви експерти, а да не говорим, че подготвени политици съвсем няма – има просто бегласни партийни шушумиги. Този кадрови кадрил отново показва, че управляващите нямат никакъв кадрови потенциал. Треторазрядни фигури, като експертен и политически капацитет, се сменят от себеподобни. Това е положението.

top
tumblr visit counter