search
top

Въпроси на националната и енергийната сигурност не трябва да се решават с референдум

ReferendumВъпроси, свързани с националната и енергийната сигурност, какъвто безспорно е АЕЦ „Белене”, не бива да се подлагат на национален референдум. Това каза пред Агенция „Фокус” Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика, във връзка с идеята за референдум за строителството на АЕЦ „Белене”.
„Винаги съм смятал, че въпроси, свързани с националната сигурност, с енергийната сигурност и външната политика на България, не бива лекомислено да се поставят на референдум, не защото не е добре да се чуе мнението на хората, а защото могат да се превърнат в повод за краен популизъм и да доведат до лоши за дългосрочните интереси на България решения, защото знаем, че едно обществено мнение може да бъде подведено и след това всички заедно да се разкайваме”, заяви Цеков.
Той даде пример с прилагането на идеята за референдум във връзка с членството на България в ЕС и НАТО в периода 1990 – 1991 година. „Щеше ли да е положителен отговорът, моето убеждение е, че нямаше, защото тогава, все още тегнеха предразсъдъците, клишетата, наследени от комунизма по отношение на ролята на НАТО и на ЕС. Така и днес ми се струва, че да се поставя на такъв тип обсъждане и решаване чрез референдум въпрос, свързан с АЕЦ „Белене”, ще е натоварено с много емоции и предразсъдъци, които са далеч от прагматизма на функционалния интерес”, заяви Борислав Цеков.

„Уважавам мнението на президента, той винаги е показвал привързаност към формите на пряката демокрация, но конкретният повод мисля, че не е добър въпрос, който да се реши с референдум”, каза още той.

top
tumblr visit counter