search
top

Простотията не е българщина!

Годината е 2011. Идва пролет.

Оттатък Океана Стив Джобс представи подобрената версия на iPad – таблетът, който промени света и накара всички мегакорпорации  да го имитират, както имитират iPhone.

В едно малко градче в щата Уисконсин едно момиченце на 6 годинки – Кетрин – беше удостоено с почетно звание за гражданска доблест. Защото е превързала крачето на една катеричка и я спасила от сигурна смърт.

В поредните африкански кралства на Калибан – Либия, Кот д’Ивоар, Сиера Леоне – отново се вихри варварско насилие. Дивашко. Гнусно. Нечовешко…

В странджанското село Бродилово чорлави селяни със съмнителна лична хигиена лочат пърцуца и с дивашки кикот зяпат ужасените си жертви, обесени върху навити до скъсване въжета. Натрисат „любимите” си кучета на тази адска въртележка и с нечленоразделни звуци сподирят страданието им докато горките четириноги изпуснат екскрементите си от ужас и пльоснат в мътния гьол под бесилката под одобрителния грохот на оскотялата човешка сган, устроила примитивното зрелище. Някакво човекоподобно, украсено с водолазни очила и шнорхел, тича да „спаси” със спасителен пояс изпадналото в безсъзнание животно… На това му викат „тричане”. Било хилядолетен народен обичай. И този му „народностен” характер оправдава, според някои местни туземци, тази садистична гавра да се прави и през 21 век. Нищо, че писаните и неписани закони на цивилизацията забраняват да причиняваш болка и страдание на по-слабия и беззащитния. „Тричането” било част било от традицията, сиреч от „българщината”. И даже кметът на Царево, някой си Арнаудов, и селският кмет на Бродилово (нямам време да му издирвам името на този безименник) нагло заявяват, че законът ги принудил да забранят с административна заповед това пошло зрелище, но те никога нямало да направят нещо реално, за да го прекратят, защото уважавали хилядолетния обичай на своите съселяни. Варвари! Че в затънтените африкански джунгли и на Соломоновите острови все още има не хилядолетен, а няколко пъти по хиляда години стародавен местен обичай и традиция да се яде човешко месо. Това, че канибализмът е стародавен и народен обичай прави ли го морален и човешки допустим в едно нормално и цивилизовано общество?! Естествено, че не! „Тричането” е същото!

И накрая – писна ми разни средностатистически простаци да си обявяват простотията за „българщина”. Хайде да си налягат миризливите парцали! Българщина в „тричането” няма грам!

Истинските българи следват заветите на Левски – да уважават различния по етнос, по религия, по убеждения. Да бранят по-слабия. Да бдят над беззащитния. Без значение дали в беда и нужда е човек, звяр или птица…

Българщината е човещина.

varvari

top
tumblr visit counter