search
top

Законовите промени за етажната собственост – корупция и частен лобизъм

Предното правителство прокара след бурна обществена дискусия Закона за етажната собственост. С общите усилия на граждански организации и омбудсмана тогава успяхме да спрем най-безумните предложения. Като например това етажните собственици да бъдат задължени по закон да създават сдружения-юридически лица, които да станат контрагент на топлофикациите. Или пък в публичен регистър в общините да се вписват поименно собствениците на жилища и точния им адрес. Тогава критикувах остро тези опити – виж „Новото коварство – принудителна колективизация в полза на топлофикацията”.

Сега се задава още по-перфидно коварство. В два законопроекта за изменение на Закона за етажната собственост – единият на правителството (тук), другият на антиевропейската и ксенофобска партия „Атака” (тук) – се стоварва нова „тесла” върху няколко милиона българи, живеещи в блокове и кооперации.

Първо, ГЕРБ и „Атака” искат да задължат всички етажни собственици да плащат всеки месец минимум 1 процент от минималната работна заплата за ремонт и поддръжка. С други думи – всеки собственик ще трябва да се бърка месечно с по 2,40 лева (при МРЗ 240 лв.) – т.е. 4 кофички кисело мляко. Досега сумата, събирана за фонд „Ремонт и обновяване” по чл. 50 от закона винаги се е определяла по волята на общото събрание на етажната собственост според това какви са нуждите от ремонт и не на последно място според икономическите възможности на живущите. Управляващите обаче искат по пътя на принудата да бръкнат в джоба на хората – представете си стотиците хиляди пенсионери, които ще трябва да внасят тези суми всеки месец, наред с другите пари, които плащат за вход, асаньор и пр.! Защо го правят коалиционните управляващи от ГЕРБ и „Атака”? От присъщата си некомпетентност? От недоглеждане? Не! Зад празните приказки как така щяло да се съдейства за по-доброто поддържане на сградите, се крие нова корупционна схема, продиктувана от частните икономически интереси на управляващите и техните обръчи от фирми. Двата законопроекта предлагат да се узакони практиката с решение на общото събрание, при това взето не от всички собственици, а само от 67% от представените идеални части от общите части (и то при падащ кворум!), да се възлага на фирми, които не са собственици да управляват етажната собственост. Тези фирми щели да се вписват в регистър в МРРБ при условия и по ред, определени с министерска наредба. На пръв поглед – нищо лошо. Но само на пръв поглед! Каква схемичка искат да си подредят, за да паразитират по силата на закона върху хората. Обикновено такива фирми се правят от строителните компании. И това е нормално за комплексите от затворен тип, където още с купуването на имота, индивидуалните собственици се ангажират да плащат определена сума за поддръжката. Кризата в строителния бранш обаче очевидно кара някои да търсят начин да печелят не чрез свободния пазар, а чрез прокарване на административни принуди за гражданите в своя полза. Решили са да изтискват пари и от хилядите съществуващи блокове и кооперации в страната. В случая някои близки до управляващите са решили чрез закон да си набавят „крепостни селяни”, от които да изтискват пари. Затова именно въвеждат тази задължителна месечна вноска – нещо като наглостта на монополите, наричана „такса електромер” или „такса мощност”. За да могат фирмите им да имат гарантиран по закон приход. Някой има ли съмнение, че само „правилните” фирми ще бъдат регистрирани от министерството и ще получат право да осъществяват такава дейност? А как ще започнат тези нови аналози на печално известните „топлинни счетоводители” да навлизат в кооперации и блокове и да „мотивират” заблудени собственици да се доверят на „професионалните им грижи”? Мисля, че е не е трудно да си представим…

top
tumblr visit counter