search
top

Не искаме да живеем в държава, управлявана от нискочелието

Това е мое интервю за агенция БГНЕС – виж видеозапис тук.

“Аз и поколението, на което принадлежа, не искаме да живеем в държава, в която, в крайна сметка, управлява нискочелието”, заяви председателят на Института за модерна политика Борислав Цеков пред БГНЕС.

Държава, в която връзкарството и едноличните партийни протекции са единственя път за развитие в обществото, продължи той. В държава, в която за да се защитава гражданска позиция не означава,че едно МВР или негов министър ще си позволяват да арестуват журналисти за това, че снимат една къща. Или пък да упражняват пропаганден и психологически натиск върху съда да издава присъди в медиите, вместо да ги доказват в съдебната зала. Има нужда от връщане към европейските модели на управление, убеден е Цеков.

Според него всяко управление има своите полезни ходове, стига да е в състояние да ги види. За съжаление Цеков е скептичен, че това правителство може да изведе на по-качествено ниво това, което прави, защото огромния дефицит на компетентност и най-вече да се планират и провеждат конкретни политики е фундаментална слабост на днешното управление. “Виждате как всеки ден не знаем как ще се събудим и с какви решения на правителството – сутрин едно, вечер-друго”, казва той. В този смисъл това управление започва да затъва в коловозите на предходната власт и то в лошите, защото ние виждаме вече как избуяват скандалите с корупционен аромат около имотите на вътрешния министър Цветанов, дава пример той. И добави – както и истинското безобразие с лъжите на министъра на културата, който за чужда, частна сметка направи една доста странна промоция на някакъв филм и пътувания до Венеция. Това е само върха на айсберга, според Цеков, но по същинския проблем е, че има тенденция на съсредоточаване на властта в централизирани структури, в по-тесен кръг хора. Причината за това, казва той, е в дефицита на компетентност и в желанието да се заобикалят основни правила на демокрацията. Мога да изброя много примери, включително законодателни, които са в тази посока, посочи Борислав Цеков. Има няколко основни тенденции, при това- лоши, отбеляза той.

“Понижи се значително качеството на приеманите закони – няма законодателна стратегия, правят се промени ” на парче”, не се мотивират законопроектите, не се правят анализи на техните социални ефекти, на икономическите последици”, коментира той. И нещо, което според Института за модерна политика е много неприятно – не се прави оценка на съответствието на приеманите закони с правозащитните стандарти. Това води до втора негативна тенденция- засилване на репресивния елемент в законодателството, посочи Цеков. Примерите – още с приемане на поправките в Закона за електронните съобщения, които дадоха възможност, едва ли не, за повсеместно следене на кореспонденцията и комуникацията на гражданите в Интернет, та се мине през поправките в НПК, които отвориха отново вратите на т.нар. вечни обвиняеми и дадоха възможност на съда да постановява присъди на основата на конспиративни доказателства, т.е. по СРС-та и показания на анонимни свидетели.

Наред с това виждаме последиците, които се задават с промените в закона “Кушлев- Попова”, който предвижда конфискация на имущество без дори да има извършено престъпление, без дори да има наказателна присъда, възмущава се Борислав Цеков. Липсата на организирана политическа алтернатива, която да не е морално дискредитирана като днешната опозиция, крепи все още доверието в това управление, въпреки сериозния му спад, който отбелязват социологическите агенции, смята Цеков. Сигурен съм, че прослойката от модерни хора, от професионалисти ще искат промяна на друго ниво – ако приемем добронамерено, че това управление и самият Борисов са чистачът на двора на държавата, казва той. Според него всички знаем, че един дом не се управлява от чистача, трябва за дойдат по-компетентни, по-можещи хора . “Сигурен съм, че след няколко години ще имаме друго управление, колкото и към днешна дата ГЕРБ, “Атака” , донякъде и Синята коалиция да изглеждат безалтернативни”, убеден е бившият депутат.
Сигурен съм, че тези около половин милион модерни български европейци в крайна сметка ще се самоосъзнаят като активни фактори в политическия процес, добави той. Рано или късно те ще покажат волята си и няма да оставят само онези наши съграждани, които разбират управлението и политиката през уличната, кръчмарска призма да вземат решенията каква ще бъде България утре, убеден е Цеков. Има нужда от връщане към европейските модели на управление. “Не казвам, че това, което беше преди 7-10 г. беше непременно доброто управление, но е лъжливо да се говори, че 20 г. в държавата нищо не се е случило. Напротив България се реформира, доказа, че има пазарна икономика, работещи институции, влезе в ЕС и НАТО, паднаха шенгенските визи- това са реални постижения”, смята анализаторът. Онези, които си мислят, че държавата започва от тях ще си отидат по-бързо, ако продължават да го правят, категоричен е той. И е убеден, че днешното управление няма европейски дух. /БГНЕС

top
tumblr visit counter