search
top

Комунизмът потъпка свободата!

На 17 септември 2004 г. 39-то Народно събрание прие Декларация по повод 60-годишнината от установяването на комунистическия режим в България. Като народен представител тогава бях един от съавторите на текста. Публикувам го днес отново, не само защото това е един от малкото официални актове на българския парламент, с който се дава еднозначна държавническа и политическа оценка на комунизма, но и защото комунистическите стереотипи изобилстват и днес в обществото и в политиката на днешните управляващи:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА 39-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

Приета на 17.09.2004 г., обн. „Държавен вестник”, бр. 81/2004

Навършват се 60 години от 9 септември 1944 г. – началото на комунистическия режим у нас. Тогава бе прекъснат европейският ни път, избран още през ХIХ век от строителите на съвременна България.
След този ден антифашистката кауза беше превърната от СССР и нейните сателити в инструмент на терора и аргумент за потисничеството. Бе свалено правителство, което бе обявило война на нацистка Германия и бе обезоръжило немските войски в страната. Бяха извършени беззакония, насилия и масови убийства. България бе вкарана в социалистическия лагер. Унищожена беше многопартийната система. У нас започна утопичен експеримент, който забави с десетилетия нашето развитие. За нас, а и за всички народи от Източна Европа този експеримент завърши, както и Втората световна война с падането на Берлинската стена през 1989 г.
Българският комунизъм потъпка човешките права и принципите на конституционализма, началата върху които започна изграждането на Обединена Европа. Диктатурата отне свободата на българските граждани, унизи човешкото достойнство, организира мащабни репресии на цели етнически и религиозни общности, но не постигна справедливост и благоденствие. Българската модернизация се провали от затворената и неефективна система на държавното планово стопанство. Комунизмът рухна в сблъсък с ценностите на европейската цивилизация и стопанските реалности на модерния свят. Провали се социален експеримент, основан върху идеологически илюзии и политическо насилие.
Днес, когато България е пред прага на Европейския съюз и месеци след приемането й в НАТО, се правят опити за героизиране на 9 септември 1944 г. Всичко това е в противоречие с победилата кауза на българската демокрация. В Европа отдавна демократите както отдясно, така и отляво заклеймиха комунизма като форма на тоталитаризъм.
Ние, народните представители от Тридесет и деветото Народно събрание, осъждаме комунистическия режим, установен в България на 9 септември 1944 г., и отдаваме почит на жертвите му. Противопоставяме се на всички опити за реабилитация на неговите символи и фалшификации на комунистическото минало.

Декларацията е приета от ХХХIХ Народно събрание на 9 септември 2004 г. и е подпечатана с официалния печат на Народното събрание.

top
tumblr visit counter