search
top

Институтът за модерна политика започна срещи с парламентарните групи в НС

Репортаж на Агенция “Фокус”:

Институтът за модерна политика започна поредица от срещи с парламентарните групи за представяне на своите оценки и предложения за подобряване на законодателния процес и парламентарния контрол, съобщиха от института. Първата от тях се състоя днес в зала „Запад” на Народното събрание с представителите на ръководството на ПГ на „Коалиция за България” Румен Петков, Михаил Миков, Мая Манолова и Младен Червеняков и евродепутатите от Партията на европейските социалисти Ивайло Калфин и Кристиян Вигенин.

Основателят на института Борислав Цеков запозна депутатите с предложението за реформа на парламентарния контрол. „Предлагаме да се въведе по европейски модел „блиц” парламентарен контрол един ден в седмицата, като бърза писта за задаване на неотложни въпроси по политиката на кабинета”, изтъкна Цеков. Политолозите Димитър Аврамов и Владимир Шопов подчертаха, че Институтът за модерна политика настоява за изграждане на необходимия капацитет за участие на българския парламент във формирането на общоевропейската политика, съгласно възможностите, които предоставя Лисабонския договор. „Ние искаме рационализация на политическия процес – повече съгласие по важните за страната въпроси”, отбеляза Димитър Аврамов. Юристът Здравка Кръстева пък очерта правозащитният дефицит в законодателството, който особено остро се е проявил в промените в НПК, Закона за електронните съобщения и Закона за митингите. „Институтът за модерна политика предлага да се въведе специализирана оценка за съответствие на приеманите закони с Европейската конвениця за правата на човека и решенията на Съда в Страсбург”, изтъкна Здравка Кръстева. Според института това трябва да се прави от един реформиран консултативен съвет по законодателството в парламента, който да включи и компетентни правозащитници, а също и от разширяване на ролята на постоянната парламентарна комисия по правата на човека. Ивилина Алексиева пък запозна депутатите с резултатите от мониторинга на законодателството, който се прави от Института за модерна политика. От 35 наблюдавани законопроекта в последните три месеца, повече от 20 са в зоната на сивото законодателство, т.е. нарушават правата и свободите и ограничават стопанската инициатива. Политологът Емил Георгиев обоснова оценката на института, че в последно време парламентът допуска редица отклонения от конституционните принципи, като например безогледното спиране на актуални въпроси към правителството, приемането на решението за възбрана върху имотите на бившите български царе, с което Народното събрание навлезе в територията на съдебната власт и др.

От страна на ПГ на „Коалиция за България” бе изразена тревога от насажданата атмосфера на страх и държавна репресия срещу инакомислещите, безпринцините масови уволнения и партийните назначения, правени от управляващите на некомтентни служители, което дестабилизира публичната администрация. Евродепутатът Ивайло Калфин изтъкна, че темата са спазването на гражданските права в България вече се изнася на европейско ниво и предстоят сериозни дебати в Европейския парламента в тази насока.

Следващата сряда Институтът за модерна политика ще запознае и ръководството на СДС в Народното събрание с изводите от своите мониторингови доклади.

top
tumblr visit counter