search
top

Съдът в Страсбург ще накаже управляващите за промените в НПК

Борислав Цеков, основател на Института за модерна политика, пред Агенция “Фокус”:

Фокус: Г-н Цеков, Институтът за модерна политика оцени поправките в НПК, приети вчера, като отдалечаване от Европа и поиска президентско вето. Защо?
Борислав Цеков: За съжаление правителственото мнозинство не се вслуша нито в становището на Висшия адвокатски съвет, нито в мониторинговите доклади на Института за модерна политика или оценките на изтъкнати правници. Да се въведе възможност за постановяване на присъди само по показания на анонимни свидетели и СРС-та, които и защитата, и съдът не могат да проверят пълноценно, открива пътя към полицейски произвол. Ако България беше държава с реформирани служби за сигурност и МВР, които не могат да стават инструмент в ръцете на тази или онези партия, вероятно подобни промени нямаше да са толкова опасни. Но всички сме свидетели на много случаи през последните години, при които тези структури у нас се използват за разчистване на политически и икономически сметки с неудобните на властимащите, а понякога и в услуга на частни интереси. Какво им пречи да си скалъпят СРС-та? Какво им пречи да накарат някой бандит, който са си назначили за нещатен сътрудник да каже каквото им е угодно? И това ще бъде достатъчно, за да се осъди някой! Не слушайте управляващите, че това било само възможност и съдът щял да си преценява. Нали виждате по какъв начин притискат съда и искат да си назначат партийни клакьори за магистрати?
Фокус: Засягат ли се гражданските права от тези нововъведения?
Борислав Цеков: Не само се засягат, а направо се газят! Практиката на Съда в Страсбург е изрична по повод на т.нар. ”тайни присъди”, за които говорим – те нарушават правото на справедлив процес и правото на защита. Същото се отнася и до т.нар. „резервен защитник”, който щял да се назначава принудително. Но най-скандалното в промените, които гласуваха депутатите от мнозинството е връщането на т.нар. „вечен обвиняем”. Това е рецидив на онези лоши практики, на които се нагледахме преди няколко години – недобросъвестни хора в полицията и прокуратурата си нарочват някой невинен човек, който е неудобен на властта или пък някой е поръчал да бъде тормозен, за да му съсипят бизнеса или да му затворят устата, и започва безкрайно следствие. Преписката си тъне в прах, нищо не се прави по нея, но щом неудобният направи нещо, което не им се харесва, веднага се пуска кратко съобщение в медиите „възобновява се прокурорската проверка срещу…” Трябва да е ясно едно – с тези скандални поправки в НПК, управляващите обричат България да бъде осъждана непрекъснато от Съда в Страсбург. Абсурдно е желанието на правителството НПК да станел „по-прокурорски”. В една цивилизована държава, която зачита правата на хората, наказателният процес не трябва да е нито „прокурорски”, нито „адвокатски”, а да установява справедливия баланс между репресивната мощ на държавата и възможността за ефикасна защита на гражданите.
Фокус: Очаквате ли президентът да наложи вето?
Борислав Цеков: Надявам се да го направи и да не се поддава на опасните популистки аргументи на правителственото мнозинство, че така щяла да се ускори борбата с престъпността. Наред с това е важно тези промени да се пратят за становище и експертиза във Венецианската комисия на Съвета на Европа.

top
tumblr visit counter