search
top

Партиен ботуш гази съда

Това е информация от Агенция “Фокус” за изявленията, които направих по Дарик радио днес по повод атаките на МВР-шефа Цветанов към съдебните магистрати – виж в сайта на “Фокус или по-долу:

“Недопустим е партийният и пропаганден натиск върху съда, който упражнява министърът на вътрешните работи, който е и зам.-председател на управляващата партия. Съдът не трябва да се гази с партиен ботуш!” Това заяви пред Дарик радио основателят на Института за модерна политика Борислав Цеков. В мониторинговия доклад на института, оповестен миналата седмица, се отправя критика към работата на МВР, че се нарушават европейските стандарти по правата на човека. 
“Има тонове практика на Съда в Страсбург, които ясно сочат, че със зачестилите си атаки срещу магистратите министър Цветанов посяга на независимостта на съда и нарушава правото на справедлив процес по Европейската конвенция за защита на правата на човека”, подчерта Цеков. Институтът за модерна политика сочи редица примери, сред които и решението на Съда в Страсбург, с което Франция е осъдена заради публично изявление на вътрешния министър, с което е нарекъл “убиец” заподозрения, без още да има присъда. “Парадоксално е, че атаките към независимостта на съда идват тъкмо от МВР, което е най-слабо реформираната система в държавата. Искаме МВР да води безпощадна война с мафията, но заедно с това да спазва върховенството на закона и гражданските права”, каза Борислав Цеков.

top
tumblr visit counter