search
top

Топлинните мародери пак надигат глава

logo1.jpg Мародерите от столичната „Топлофикация” и техните хранени хора преминаха в открита контраатака срещу гражданите през последните дни. Какво се оказва според поредните чиновнически скудоумия по темата?More...
Първо, „Топлофикация” не крадяла, а крадели хората! При това масово, при това безпардонно. Затова, според една чиновничка, която някои наричат „вечната Амбър” в енергийното министерство, трябвало да се криминализира кражбата на топлоенергия с драконовски поправки в Наказателния кодекс.
Второ, видите ли, изкуствено раздутите сметки, с които уродливият монополист мами и рекетира софиянци, били верни. И така щяло да бъде – колкото по-малко потребяваш и пестиш, толкова по-високи сметки ще плащаш. Щото имало някакво общо количество дето било постъпвало в сградата, което е постоянна величина. Всички тези нахални бръщолевеници, разбира се, са обвити в тягостната мъгла на наукоподобни аргументи и обяснения от разни калпави соц-инженерчета.
Третото умотворение на топлинната мафия има направо кафкиански аромат. Родил се в нечия невчесана главица топлофикаторска съветския почин да бъдели оторизирани домоуправителите да шетат из жилищата на хората и да доносничат на монополиста. Новоизпеченият директор на „Топлофикация” даже развива творчески идеята – докато си ”пият ракията” с комшиите домоуправителите да бдят за кражби на топлоенергия. Брех! Какъв гении на ускорената съветизация…
Ето какво трябва да влезе в чугунените мозъци на топлинните „специалисти”.
Втората аксиома на „Цеков-Бернщайнер-Смит” гласи, че колкото по-некадърен да се справи с даден проблем е един бюрократ, толкова по-страстно той желае този проблем да бъде криминализиран с поправки в наказателния закон. Бих предложил обаче, ако ще се обсъждат предложенията на топлофикаторите за криминализиране на тези митични и от никого недоказани досега кражби на топлоенергия от потребителите, да бъде криминализирано и начисляването на неверни сметки от топлофикационните дружества и фирмите за дялово разпределение. С други думи щом се докаже, че сметката е сгрешена да следва затвор за топлинния счетоводител и съответния служител от „Топлофикация”.
А иначе по всички правила на пазарната икономика едно дружество, като  „Топлофикация”, което се управлява лошо, затънало е в многомилионни дългове; поддържа раздут щат и се държи с потребителите, като с крепостни селяни, просто трябва да фалира.
И стига са ни плашили какъв ужас щяло да бъде ако крадливия монополист бъде ликвидиран! Ако трябва ще викнем – да живеят бойлерите и газификацията!

Обратно в заглавната страница 

top
tumblr visit counter