search
top

Европа скочи срещу Борисов

Жалко, но премиерът Борисов пропусна шанса си да преодолее с държавническа мъдрост срамния провал на Румяна Желева. Вместо дипломатично да бъде оттеглена нейната неудържима кандидатура, управляващите, в присъщия си стил, цял ден се опитваха да оправдаят резила с някакви “комплоти”, “подривна дейност” и обсипаха с нападки своите политически опоненти. Това предизвика гнева на европейските лидери:

- Първи днес реагираха с безпрецедентна острота от Партията на европейските социалисти. Лидерът на ПЕС Мартин Шулц предупреди Борисов, че “бившият бодигард на бившия комунистически диктатор на България” няма право да атакува европейската левица. Той заяви също, че Румяна Желева с некомпетентността си олицетворява цялото правителство на ГЕРБ, в което според него, има доста хора с нечисти биографии и без нужната подготовка.

- След тях Европейските Зелени поискаха България да представи смислена кандидатура.

- Следобяд и евролибералите заклеймиха поведението на българския премиер. Лидерът на либералите в Европейския парламент Ги Верхофщад (бивш премиер на Белгия) критикува Борисов: “Напълно неприемливо е за един министър-председател да реагира с толкова остър език срещу евродепутати, които просто вършат работата си и изпитват кандидатите за новата Еврокомисия”. Верхофщад обърна внимание на българския премиер, че Европейският парламент се интересува „единствено от прозрачност и отчетност” и не играе “конспиративни игри”.

- Накрая и председателят на Европейския парламент Йержи Бузек изпрати писмо до председателя на еврокомисията Барозу, с което практически поиска от него да заяви дали все още стои зад кандидатурата, на Желева. Освен за проверка на казуса конфликта на интереси, в писмото е включена и оценката на комисията по изслушването на Желева, което определя представянето й като незадоволително.

Накратко, ето до какво доведе на този етап политическото късогледство на управляващите и нежеланието им да оттеглят очевидно несъстоятелната кандидатура на Желева:

- Името на България е окаляно – всички световни медии коментират некомпетентостта на Желева и скандалът с нейните декларации за конфликт на интереси. “Ди велт” направо нарече кандидатурата на Желева “вреда за имиджа на България” и я призова да направи услуга и на страната си, и на Европа и да се оттегли сама. Коментатори на “Файненшъл таймс” подигравателно разказват за глупавата постъпка на Желева да се яви във “ВИП денс” под заглавие “С танцова стъпка към изхода”…

- България е изправена пред безпрецедентна криза в отношенията си институциите на Европейския съюз.

- ГЕРБ очевидно губи своята морална кредибилност в Европа.

В крайна сметка, питам се защо заради теснопартийните интереси на ГЕРБ, трябва да бъдат газени националните интереси на България?!?

top
tumblr visit counter